Președintele Bashar al-Assad: Violențele din Siria fac parte dintr-o conspirație externă

Președintele Bashar al-Assad: Violențele din Siria fac parte dintr-o conspirație externă

Într-un discurs transmis de televiziunea siriană, președintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat astăzi că este cât se poate de clar că violențele fără precedent care au cuprins țara în ultimele luni sunt parte a unei ”conspirații externe”.

UPDATE. Assad a reafirmat că nu are de gând să demisioneze.”Guvernez cu voința poporului, iar dacă voi renunța la putere va fi tot din voința poporului”, a subliniat liderul de la Damasc. Fără a nominaliza în mod direct un anumit stat, liderul de la Damasc a aruncat vina pentru protestele care au loc în Siria pe elemente arabe și occidentale, relatează CNN. ”Au căzut măștile de pe fețele lor. Niciun om înțelept nu poate nega că este vorba de o conspirație internațională, pusă la cale pentru a răspândi în interior teama. Dar, de această dată, este făcută cu oameni din interior”, a afirmat Assad, într-una din rarele sale intervenții televizate, de la izbucnirea protestelor, în martie anul trecut. Pe lista celor vinovați, președintele sirian a inclus și presa internațională, pe care a acuzat-o de fabricarea unor știri. ”Sunt peste 60 de posturi de televiziune care acționează împotriva Siriei”, a mai spus Assad. Liderul de la Damasc a denunțat și atitudinea unor state arabe, care în toată această această perioadă nu s-au aflat de partea Siriei, acuzată pentru reprimarea sângeroasă a protestelor.  ”Situația lor a fost aceea a unui doctor care le spune oamenilor să nu mai fumeze, în timp ce el stă cu țigara în gură”, a declarat președintele sirian, referindu-se direct la Liga Arabă, care și-a trimis observatori în Siria, pentru a analiza situația denunțată de ONg-uri. În același discurs, Assad a negat orice responsabilitate în moartea miilor de manifestanți sirieni, afirmând că numai ”un  nebun” putea da ordinul de a trage asupra poporului său.

Violenţele au continuat și ieri în Siria, când şi-au pierdut viaţa cel puţin şapte persoane - între care trei soldaţi dezertori, două femei şi un minor - în urma actelor de reprimare ale forţelor de securitate, în diverse puncte ale ţării, potrivit comitetelor de coordonare locală.

Duminică, grupul de contact pentru Siria al Ligii Arabe a decis la Cairo menţinerea misiunii de observatori, după ce a ascultat raportul în care aceştia semnalau că violenţa persistă în ţară. Potrivit ONU, peste 5.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în Siria de la începutul protestelor împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Ne puteți urmări și pe Google News