Evenimentul Zilei > International > Președintele a declarat război presei. Vânătoare de ziariști în capitală
Președintele a declarat război presei. Vânătoare de ziariști în capitală

Președintele a declarat război presei. Vânătoare de ziariști în capitală

Președintele Ucrainei le-a declarat război ziariștilor care scormonesc trecutul său și nu-i dau pace să se ocupe de treburile țării.

Volodimir Zelenski îi acționează în instanță pe jurnaliștii de investigație care au făcut publică o întâlnire avută cu un oficial rus de rang înalt, din zona FSB-ului, informează Kyivpost.

Întreg scandalul s-a declanșat pe 13 februarie, când platforma online Schemes, creată de Radio Free Europe/Radio Liberty, a publicat un articol plin de dezvăluiri. Citând surse anonime, jurnaliștii ucraineni au scris că Nikolai Patrushev, șeful Consiliului de Securitate din Rusia și unul dintre veteranii administrației moscovite, a călătorit la Muscat, capitala Omanului, în 8 ianuarie. Tot în aceeași, acolo era într-o vizită neoficială și președintele Ucrainei, Zelenski!

Cu toate că jurnaliștii au avut grijă să nu scrie negru pe alb că cei doi s-au întâlnit și au discutat, informația a reieșit din context. Aluzia a fost suficient de puternică încât să-l scoată din sărite pe actorul comediant ajuns președinte.

Biroul prezidențial a negat vehement orice apropiere a lui Zelenski de oamenii serviciilor de informații din Rusia! Kievul a denunțat materialul drept „o manipulare evidentă a opiniei publice”, comparând articolul cu practica războiul informațional pe care Rusia îl desfășoară frecvent împotriva Ucrainei.

„Când jurnaliștii fac acest lucru, sunt depășite granițele a ceea ce numim presă liberă”, arată o declarație de preză a biroului prezidențial ucrainean.

Comunicatul administrației prezidențiale de la Kiev este îndreptat și împotriva Suspilne, un colos pe piața tv ucrainenă, susținut cu fonduri guvernamentale, care preia articolele Schemes. Zelenski a avertizat Suspilne că aruncă în spațiul public „informații false, care manipulează în mod direct opinia publică”.

La rândul lor, jurnaliștii nu retractează ceea ce au scris, astfel că povestea va ajunge la în fața judecătorilor, după cum a amenințat președintele Volodimir Zelenski.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: