Evidenţa piticilor înscrişi şi a locurilor ocupate în grădiniţele din Capitală se va ţine cu ajutorul unui soft, care va funcţiona de săptămâna viitoare.
Toţi copiii care se vor înscrie la grădiniţele de stat vor figura într-o bază de date a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). Părinţii care îşi trec ţâncii pe lista mai multor grădiniţe vor fi constrânşi de inspectorat să se hotărască pentru un singur loc, astfel încât să nu blocheze înscrierea altor preşcolari care nu au fost primiţi în nicio altă unitate de învăţământ. În plus, pentru a le da o mână de ajutor bucureştenilor care şi-au dus copiii la grădiniţe particulare, se vor face mai multe verificări.
Proiectul a fost demarat de Inspectoratul Şcolar Bucureşti şi va fi funcţional la sfârşitul săptămânii viitoare. Însă acest program va fi cu adevărat eficient abia de anul viitor, când se vor face următoarele înscrieri. 30 în acte, 20 la grupă
„Sunt părinţi care ţin locurile ocupate şi nu-şi aduc copiii la grădiniţă decât anul viitor, în martie, ca să aibă apoi dreptul de a-i înscrie în clasa întâi. Aceştia le fac un rău, de fapt, celor care chiar vor să-şi ţină copiii la grădiniţă“, a specificat inspectorul general Stelian Victor Fedorca. Genul acesta de situaţie a dus la apariţia softului care prezintă situaţ ia copiilor înscrişi şi rata de ocupare a locurilor din grădiniţe. Aglomerarea grădiniţelor şi lipsa locurilor pentru preşcolari sunt probleme cu care părinţii se confruntă de ani buni în Capitală. Anul acesta, 40% dintre copiii cu vârste între 3 şi 6 ani nu au găsit loc în nicio grădiniţă din oraş. „În prezent avem un deficit de peste 9.000 de locuri în grădiniţe, de aceea am organizat grupe unde sunt înscrişi peste 30 de elevi. Totuşi, la verificările pe care le-am făcut, am găsit copii înscrişi la trei grădiniţe sau, deşi figurau peste 30 de prichindei într-o grupă, erau prezenţi sub 20“, a mai spus inspectorul general şcolar.
Pentru deficitul mare de locuri în instituţiile de învăţământ preşcolar din sectoarele 4 şi 6 ale Capitalei, inspectoratul caută terenuri pentru construirea a trei noi grădiniţe, după ce, în acest an, au mai fost date în folosinţă încă şase unităţi, cu o capacitate totală de 1.300 de locuri.
Până la construirea mai multor unităţi de învăţământ, soluţia reală pentru părinţii ai căror puşti au rămas „pe din afară“ este să se orienteze spre o unitate particulară. Numărul acestora aproape s-a dublat faţă de anul trecut, când erau doar 58. Dar şi aici apar probleme, pentru că multe nu sunt acreditate. „Noi ştim străzile unde există grădiniţe cu probleme, dar nu le putem face publice până la finalizarea anchetei“, a precizat Fedorca.
Pe lângă lipsa spaţiilor de învăţare, ISMB se confruntă şi cu numărul mic de dascăli. Astfel, pentru a-i încuraja pe educatorii din provincie să vină la catedră în Bucureşti, inspectoratul le pregăteşte amatorilor două cămine: Căminul Transporturi Căi Ferate şi Dacia.
40% dintre copiii cu vârste între 3 şi 6 ani nu au găsit loc, anul acesta, în nicio grădiniţă din Capitală AFECŢIUNI
Ochii şi spatele, durerile cele mari ale copiilor bucureşteni
Tulburările de vedere sunt pe primul loc în topul afecţiunilor depistate la şcolari şi preşcolari, arată un studiu asupra stării de sănătate, efectuat în unităţile de învăţământ din Bucureşti. Nici problemele de nutriţie nu sunt de trecut cu vederea: copiii cu vârste până în 19 ani prezintă tulburări de metabolism din cauza alimentaţiei nesă nătoase. O soluţie pentru controlarea problemelor alimentare a fost interzicerea produselor „junk food“ în şcoli şi încurajarea mămicilor să le dea copiilor pacheţel cu mâncare sănătoasă. Reprezentaţii ISMB consideră că părinţii sunt cei care au rolul principal. Conform aceluiaşi studiu, alte probleme cu care se confruntă bucureştenii cu vârste între 7 şi 19 ani sunt cele de natură locomotorie. „Părinţii nu ştiu cum să-şi aşeze copilul la scris, cât de aproape trebuie să stea de caiet. În plus, mai sunt şi afecţiunile de spate, cauzate de purtarea ghiozdanelor prea grele“, a explicat inspectorul general Stelian Fedorca. Pentru a mai uşura un pic „povara“ micuţilor şcolari, 50 de unităţi de învăţământ au fost dotate cu dulăpioare separate pentru fiecare elev, închise cu cheie, unde aceştia îşi pot lăsa manualele, echipamentul sportiv şi alte rechizite. De asemenea, începând cu acest an se va demara un program de vaccinare şi de control medical oftalmologic al copiilor din mai multe şcoli şi grădiniţe bucureştene.
AVIZ CHIULANGIILOR! Scutirile, parafate şi de medicul de familie
Pentru a controla situaţia absenteismului şcolar, chiulangiilor li se mai pune o piedică. Începând cu acest an, toate scutirile medicale pentru elevi vor trece şi pe la medicul de familie, urmând ca apoi să fie vizate şi de doctorul de la cabinetul şcolar. În acest mod, se doreşte controlarea motivării absenţelor pe baza scutirilor, obţinute, de cele mai multe ori, ilegal. Absenţele sunt pe primul loc în rândul cazurilor de exmatriculare, care s-au ridicat la 1.800, în anul şcolar 2007-2008. În aceeaşi perioadă, peste 350 de fapte penale au fost înregistrate în unităţile de învăţământ din Capitală. Potrivit datelor furnizate de ISMB, elevii au provocat 241 de accidente de circulaţie, soldate cu trei decese, 57 de răniri grave şi 181 de răniri uşoare.