Presa turcă scrie că Statele Unite au relocat un portavion în Marea Neagră

Presa turcă scrie că Statele Unite au relocat un portavion în Marea Neagră

Turcia a permis accesul pentru două zile în strâmtoarea Bosfor unui portavion american, care se îndreaptă către Marea Neagră pe fondul tensiunilor din regiunea Crimeea, anunţă un ziar local, citat astăzi de agenția chineză Xinhua.

Un diplomat turc a confirmat pentru sursa amintită că un portavion american a primit acces pentru două zile să tranziteze strâmtoarea Bosfor către Marea Neagră, îndeplinind condiţiile impuse de Convenţia de la Montreaux (1936) care prevede că doar navele militare având capacitate maximă de 45.000 de tone pot trece prin strâmtoare.

Surse turceşti citate de publicaţia Hurriyet Daily News precizează faptul că nu este vorba de nava amiral a Statelor Unite, portavionul nuclear USS George H.W. Bush, aşa cum indicau unele informaţii din media, întrucât acesta nu corespunde standardelor sus-menţionate. USS George H.W. Bush (CVN-77), al zecelea super portavion din clasa Nimitz (portavioane având încărcătură nucleară la bord) al marinei SUA, are la bord 90 de aeronave, din care numeroase elicoptere de luptă de diferite tipuri şi avioane multirol F/A-18-E/F Super Hornet. Autoritățile de la Istanbul au refuzat însă să dezvăluie numele portavionului american.

Marţi, două nave ruse au trecut prin aceeaşi strâmtoare îndreptându-se spre Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News