În ultimele câteva luni, în Irak, Siria şi Turcia se înregistrează noi evoluţii în problema kurdă:

  1. – În nord-estul Siriei, a fost încheiat un acord de „a doua etapă” între PYD (Partidul Uniunii Democratice-n.trad.), aripa siriană a PKK, şi ENKS, aripa siriană a lui Barzani, sub coordonarea Statelor Unite (17.6.2020).
  2. SUA şi PYD au încheiat un acord privind petrolul din nord-estul Siriei (3.8.2020).
  3. – S-a anunţat că emisarul special al SUA pentru Siria, Jamesn Jeffrey, a asigurat PYD/YPG (YPG-Unitățile de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD-n.trad.) că „nu vor mai fi lansate operaţiuni” (22.9.2020).
  4. – Iar Turcia a lansat o operaţiune împotriva HDP (Partidul Democratic al Popoarelor, principalul partid pro-kurd din Turcia-n.trad.) din cauza „Evenimentelor de la Kobane (25.9.2020). 
  5. – Bagdadul şi Erbil au încheiat un acord de securitate şi cooperare pentru a înlătura PKK din Sincar (sau Şengal, teritoriu în nordul Irakului-n.trad.).

 

Kalın: Nu l-am auzit pe Jeffrey

 

Aceste evoluţii sunt părţi ale unui întreg sau sunt subiecte separate, sau una dintre evoluţii are ca ţintă o altă evoluţie, toate acestea trebuie analizate. 

Pentru că, de exemplu, în timp ce, în Siria, Barzani are o înţelegere cu PYD, în Irak încheie un acord cu Bagdadul împotriva PKK. 

Pe de altă parte, se poate observa că reacţia Turciei este una soft. De exemplu, nu a existat o reacţie serioasă la acordul privind petrolul dintre SUA şi PYD, s-a evitat. 

Iar pentru că asigurarea lui Jeffrey că „nu vor mai fi lansate operaţiuni” a trezit reacţii vehemente în rândul opiniei publice, la o distanţă de 15 zile, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, İbrahim Kalın, a dezminţit această declaraţie într-un mod diferit. Spunem într-un mod diferit pentru că, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a afirmat: „Eu nu l-am auzit pe James Jeffrey spunând aşa ceva, aceasta este propaganda PYD” (5.10.2020).

 

Lavrov: SUA se străduiesc să convingă AKP

 

Exact în acest proces, declaraţia cu un conţinut foarte interesant al ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, ne îndeamnă să privim tabloul dintr-o perspectivă mai largă: „Americanii încearcă să înfiinţeze în nordul Siriei un stat autonom. Ştim că încearcă să-i convingă şi pe turci să nu obiecteze. În această situaţie, problema nu este legată numai de Siria, ci şi de problema kurdă, problemă ce ar putea izbucni într-un mod atât de serios, încât vom considera ziua de azi ca fiind una foarte bună „(5.10.2020).

Bineînţeles că eforturile Statelor Unite de a crea un stat kurd nu sunt un secret, şi nici faptul că acest lucru este considerat de către Rusia ca o evoluţie care va influenţa negativ regiunea… Din acest motiv, ceea ce este important în această declaraţie este procesul de a „convinge” Moscova să spună ceea ce ştie!

La această declaraţie critică a lui Lavrov, guvernul nu a avut un răspuns pe măsură. Această fiind situaţia, ştirea privind „asigurarea lui Jeffrey că nu va mai fi lansată o operaţiune” devine mai importantă, în ciuda afirmaţiei lui Kalın „Eu nu l-am auzit pe James Jeffrey spunând aşa ceva.”

Ca urmare a acestei situaţii trebuie să amintim şi un acord încheiat anul trecut: Înţelegerea care are 13 articole şi a fost încheiat între Erdoğan şi Pence la 17 octombrie 2019.

În urma acelei înţelegeri se încheie operaţiunea militară care avea drept ţintă PYD, iar preşedintele SUA, Donald Trump, declara: „Mulţumesc, Recep Tayyip Erdoğan, au fost salvate milioane de vieţi.”

 

Zona armatei siriene libere în schimbul PYD

 

Acum întrebarea este: Pentru crearea unui stat autonom în nord-estul Siriei, cum poate fi „convins AKP (Partidul Justiţie şi Dezvoltare-n.trad.) să nu obiecteze” aşa cum spune Lavrov?

Încă de la început să amintim acea notă privind riscurile operaţiunilor militare generate de acel acord: Este posibil ca AKP să accepte o autonomie a PYD în schimbul unei autonomii a armatei siriene libere!

În acest punct, amintim o declaraţie importantă a ministrului de externe al Iranului, Javad Zarif: „Cea mai bună cale pentru a înlătura temerile, de astfel de înţeles ale Turciei, în privinţa organizaţiilor teroriste, nu este trimiterea de forţe pe teritoriul altor ţări, ci desfăşurarea forţelor armate ale Siriei şi Irakului în regiunile de frontieră” (24.9.2020).

Da, calea cea mai avantajoasă pentru ca Turcia să prevină crearea unui stat PYD este înţelegerea cu Damascul, acceptarea ca armata siriană să fie independentă din nou pe aceste teritorii, ceea ce este încă valabil. Acţiunile pe teritoriul Siriei fără o înţelegere cu Damascul sunt riscante, pentru că se poate ajunge la negocierea „autonomiei PYD în schimbul autonomiei armatei siriene libere”, din păcate… (Articol de Mehmet Ali Güller)

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/moskovanin-kurt-devleti-endisesi-1772860 

Traducerea:Rador