Presa italiană vestește Apocalipsa! „Șoc fără precedent pentru economie”

 “Nici măcar nu este posibilă estumarea posibilelor consecințe economice ale pandemiei”, scriu jurnaliștii de la Repubblica pe baza unui raport realizat de Institutul italian de Statistică , în vreme ce colegii lor de la ANSA publică o estimare catastrofală a pierderii de locuri de muncă pe care o înregistrează  economia italiană.

“Economia globală nu a mai trecut printr-o experienţă asemănătoare, iar intensitatea crizei provocată de coronavirus este de așa natură încât nici măcar nu este posibilă estimarea posibilelor consecințe. Aceasta este opinia exprimată de Institutul italian de Statistică (ISTAT) în raportul lunar privind tendințele economiei în raport cu luna martie.

"Scenariul internațional este dominat de urgența sanitară. Măsurile restrictive adoptate împotriva pandemiei Covid-19 provoacă un șoc generalizat, fără precedent istoric, care implică atât oferta, cât și cererea. Evoluția rapidă a pandemiei face dificilă detectarea intensităţii efectelor acesteia asupra economiei reale".

Între timp, însă, Institutul italian de Statistică trasează câteva indicații generale. De exemplu, anticipează o scădere a consumului de aproape 10 puncte în cazul în care acest blocaj va continua alte două luni. Într-un scenariu „caracterizat prin extinderea măsurilor restrictive în lunile mai și iunie, reducerea consumului ar fi de 9,9%, cu o contracție totală a valorii adăugate egală cu 4,5%”, specifică Istat în nota lunară privind tendința economiei italiene şi primele previziuni privind impactul pandemiei. Potrivit ISTAT, în urma măsurilor impuse de guvern, sunt suspendate activitățile a 2,2 milioane de întreprinderi (49% din total, 65% în cazul companiilor exportatoare), cu 7, 4 milioane de lucrători (44,3%), din care 4,9 milioane sunt angajați (42,1%). Blocarea activităților productive "a amplificat, prin urmare, îngrijorările și disconfortul care derivă din situația de urgență sanitară, generând o prăbușire a încrederii consumatorilor și a firmelor".

 

La rândul lor, ziariștii de la ANSA dau publicității estimarea făcută de Uniunea Italiană a Camerelor de Comerț și Industrie:

“În 2020 este posibil ca Italia să aibă cu 422.000 de angajați mai puțin, jumătate dintre ei în turism, se arată în raportul actualizat al Uniunii Italiene a Camerelor de Comerț, Industrie, Artizanat și Agricultură (Unioncamere) cu privire la perspectivele ocupării forței de muncă.

"Este vorba despre un scenariu de criză fără precedent", susține același raport. În 2020, numărul lucrătorilor disponibilizați care vor beneficia de câștiguri obișnuite sau în derogare este estimat, în medie, la 422.000 de unități față de 2019 (-2,1%): pentru liberii profesioniști există o reducere de 190.000 de unități (-3,4%) iar pentru angajații din domeniul privat de 232.000 de unități”.