Presa germană: victoria lui Hollande, o înfrângere pentru Angela Merkel

Presa germană: victoria lui Hollande, o înfrângere pentru Angela Merkel

Victoria socialistului Francois Hollande în alegerile prezidenţiale franceze reprezintă o înfrângere pentru cancelarul german Angela Merkel, care l-a susţinut până la final pe conservatorul Nicolas Sarkozy, avertizează astăzi principalele ziarele germane.

“Este un punct de cotitură, în primul rând pentru Angela Merkel: Francois Hollande, pe care cancelarul a dorit cu tot dinadinsul să-l evite, devine preşedinte în locul favoritului său", scrie cotidianul financiar Financial Times Deutschland.

“Este neplăcut pentru Merkel. (...) Dorinţa lui Francois Hollande de a cere completarea tratatului bugetar european cu măsuri de susţinere a creşterii economice atacă puterea cancelarului german în Europa", adaugă publicaţia.

Ziarul mai apreciază că este vina dnei Merkel, pentru că “s-a opus într-o manieră atât de neobişnuită lui Hollande". “Ea a creat condiţiile ca Hollande să poată impune cheltuielile Germaniei", conchide publicaţia.

Ziarul regional Stuttgarter Zeitung îl avertizează pe Francois Hollande în legătură cu promisiunea lui de a renegocia tratatul bugetar. Franţa nu este suficient de puternică pentru a-şi impune voinţa împotriva “greilor" din UE, a mai estimat publicaţia.

Potrivit cotidianului de stânga berlinez Tagesspiegel, alegerile din Franţa şi Grecia ar putea deveni o problemă pentru politica de consolidare fiscală din Europa recomandată de cancelara Angela Merkel.

“Dacă pieţele financiare internaţionale încep să-şi retragă încrederea în Franţa, a doua mare naţiune industrializată din Europa, acest lucru va slăbi moneda euro", a mai precizat Tagesspiegel, preluat de AFP.

În pofida acestei relaţii reci, cancelarul german Angela Merkel a confirmat că l-a invitat pe socialistul Francois Hollande, noul preşedinte francez, să vină la Berlin, într-o convorbire telefonică avută azi noapte, potrivit unui comunicat remis de cabinetul său.

“Cancelarul l-a invitat pe preşedintele ales francez Francois Hollande să vină la Berlin, cât mai curând posibil după preluarea mandatului", potrivit comunicatului. “Amândoi sunt de acord asupra importanţei unor relaţii strânse între Franţa şi Germania şi... aspiră la o cooperare bună şi de încredere", adaugă textul, citat de Agerpres.

“Cancelarul i-a telefonat lui Francois Hollande în această seară pentru a-l felicita pentru victoria sa", se mai arată în textul remis de cancelaria germană.

Ne puteți urmări și pe Google News