"Am aşteptat-o ca pe Mesia. În sfârşit a venit. După un an fără medic, o comună din Franţa, La Trinite-Porhoet, a găsit o nouă doctoriţă: Iulia Sandu, venită direct din România", scriu jurnaliştii de la Ouest France, citaţi de gazetaromaneasca.com.
Medicul român şi-a găsit postul pe internet, după un anunţ făcut de primarul Alain Buot. „Sunt doi ani de când mă gândesc să vin să mă stabilesc în Franţa”, explică Iulia Sandu, care a lucrat mai mulţi ani într-un cabinet din apropierea Bucureştiului. „Prietenii cunosc Franta şi mi-au vorbit despre sistemul de sănătate asemănător cu al nostru. Am început să consult anunţurile din Franţa, în special cele ale spitalelor şi ale primăriilor."
A descoperit anunţul în luna iulie, a trimis o scrisoare de intenţie şi CV-ul, iar la scurt timp primarul a contactat-o.
Iulia Sandu a ajuns pe 10 septembrie, pentru a se prezenta în faţa Colegiului Medicilor pentru a obţine dreptul de liberă practică în Franţa. "Este pentru prima dată când vin în Franţa. Am învăţat franceza la şcoală şi din cărţi. Este o provocare. Este şi mai uşor să practic medicina, pentru că plaja noastră de competenţă este mai mare."
"Este o uşurare pentru comună", spune primarul Alain Buot. "Am făcut lucrări la cabinet şi la apartamentul de sus, unde va locui". A fost organizată şi o recepţie în onoarea doctoriţei. La Trinite-Porhoet este o comună cu o mie de suflete din Bretania.
Potrivit cifrelor oficiale, în Franţa sunt peste 2.000 de medici. Preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa spune că medicii români au un mare avantaj pentru că vin dintr-o ţară francofonă.