Presa de stat rămâne singura armă puternică a lui Vladimir Putin

Presa de stat rămâne singura armă puternică a lui Vladimir PutinSursa foto: Kremlin

Prin eliminarea presei independente din Rusia, asigurându-se ca mass-media de stat va răspunde punctelor de discuție ale Kremlinului, președintele rus Vladimir Putin a făcut eforturi extraordinare pentru a ține populația rusă dezinformată cu privire la bilanțul uman cauzat de războiul din Ucraina.

Reprimarea lui Putin împotriva presei libere – și a disidenței în general – a început cu ani în urmă. Dar eforturile Kremlinului de a controla peisajul media din Rusia au atins noi culmi după ce Putin a ordonat invazia în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

„Evident, aceasta nu este prima represiune din mass-media sub Putin. Dar există o diferență de grad în ceea ce privește ceea ce s-a întâmplat după război față de înainte”, a spus Maya Vinokour, profesor asistent la Departamentul de Studii Ruse și Slave de la Universitatea din New York.

Propaganda făcută la televiziune

În acest vid răsună strigătele personalităților televiziunii de stat ruse: că Rusia este fără vină și Occidentul este adevăratul instigator, că Ucraina este un stat nazist, că al treilea război mondial a început. Unii experți spun că regimul lui Putin a fost remarcabil, neliniștitor de eficient în controlul percepției populației ruse asupra războiului, în timp ce alții avertizează că Moscova a izolat țara într-o asemenea măsură încât este greu de știut în ce mai cred cu adevărat oamenii de acolo.

Pe scurt, instituțiile rusești independente care își propun să ofere raportări precise care provoacă guvernul, încă există și au audiență. Dar un sondaj realizat de Levada, singurul sondaj independent din Rusia, a constatat că majoritatea rușilor urmăresc știrile de la televiziunea de stat - unde sunt alimentați cu un flux constant de propagandă.

Canalele TV de stat, cum ar fi Channel One și Russia-1, există pentru a repeta ceea ce susține guvernul. Acestea prezintă gazde pro-Putin precum Vladimir Soloviov, care defăimează în mod constant Occidentul în timp ce se lăuda cu presupusa pricepere militară a Rusiei. Între timp, Rusia a fost forțată să se retragă din asaltul asupra Kievului după pierderi uluitoare.

Minciuni despre război

Departamentul de Stat l-a descris pe Soloviov ca fiind „cel mai energic propagandist al Kremlinului”, adăugând că gazda rusă, producătorii săi și invitații „inundă publicul cu diatribe anti-occidentale și anti-ucrainene, care au doborât recordurile Guinness.”. Propagandiștii de la Kremlin, precum Soloviov, răspândesc o serie de afirmații false, fără temei și ciudate.

„Propaganda rusă nu este foarte bine realizată”, a spus Vinokour.

În timp ce liderii mondiali acuză Moscova că a comis genocid în Ucraina, știrile de stat ruse au prezentat atrocitățile aparente comise de trupele ruse în Ucraina ca fiind înscenate sau false. Olga Skabeieva, care găzduiește „60 Minutes” la Rusia-1, a promovat o teorie a conspirației fără temei conform căreia ucrainenii s-ar afla în spatele unui masacru în Bucea.

Într-adevăr, agențiile de presă de stat au pus în repetate rânduri vina pentru război pe seama NATO, prezentând adesea conflictul drept începutul unui război mai larg împotriva alianței.

Mass-media de stat rusă a petrecut mult timp promovând afirmația falsă a Kremlinului că războiul din Ucraina este purtat pentru a o elibera de naziști. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este evreu, subliniind cât de absurde sunt astfel de afirmații.

Deși propaganda Moscovei privind războiul din Ucraina nu este deosebit de sofisticat, asta nu înseamnă că nu a avut succes. O serie de observatori ai Rusiei au spus cum controlul strâns al lui Putin asupra mass-media i-a oferit un avantaj major în ceea ce privește menținerea publicului de partea lui.

Se pare că, luptând pentru a controla ceea ce știe publicul rus despre războiul din Ucraina, Putin a făcut mult mai greu pentru întreaga lume să înțeleagă ce se întâmplă în Rusia și cum se simt cu adevărat rușii. Chiar și așa, va fi greu pentru presa rusă să șteargă, pentru totdeauna, greșelile liderului său și pierderile de amploare a incursiunii eșuate a Uniunii Sovietice în Afganistan, potrivit Business Insider.