Presa de la Damasc: nave militare ruseşti urmează să intre în apele teritoriale siriene

Presa de la Damasc: nave militare ruseşti urmează să intre în apele teritoriale siriene

Un grup de nave de război ruseşti urmează să intre în apele teritoriale ale Siriei, a anunţat o agenţie de ştiri de la Damasc, preluată de ziarul Haaretz.

Moscova intenţionează prin această manevră să avertizeze Occidentul că se va opune prin orice mijloace unei intervenţii militare împotriva regimului Bashar al-Assad, comentează ziarul israelian care nu dă şi numele agenţiei siriene.

Rusia are deja o bază militară permamentă în portul sirian Tartus unde menţine deja o flotă de război, alături de 47 de avioane de vânătoare. "Facem apel la reţinere şi precauţie. În aceasta constă poziţia noastră cu privire la Siria", a declarat Vladimir Putin într-o conferinţă de presă comună cu omologul său francez Francois Fillon, aflat în vizită la Moscova.

"În general, nu trebuie să se utilizeze forţa în soluţionarea unei asemenea probleme", a spus Putin, întrebat dacă Rusia este gata să susţină o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU ce ar condamna regimul sirian. Informaţiile privind presupusa prezenţă a unor noi nave ruseşti vin la doar o zi după ce SUA şi mai multe ţări europene şi arabe au depus la Adunarea generală a ONU un proiect de rezoluţie prin care condamnă reprimarea mişcării antiguvernamentale din Siria. Peste 3.500 de persoane au murit până acum după ce armata siriană a luat cu asalt oraşele unde se concentrează rezistenţa împotriva regimului al-Assad.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, regimul de la Damasc a anunţat că este de acord cu propunerea Ligii Arabe de a detaşa o misiune de observatori pe teritoriul Siriei care să se asigure că autorităţile siriene încetează orice act de violenţă împotriva manifestanţilor.

Deşi Damascul este suspicios în privinţa acestei propuneri, susţinută în mod special de Arabia Saudită, regimul Bashar al-Assad este pregătit să joace acest joc diplomatic. Damascul se teme că saudiţii profită de criza siriană pentru a slăbi regimul al-Assad, un aliat important al Iranului cu care monarhia de la Riyadh rivalizează pentru influenţă în regiune.