Jurnaliștii din Ungaria scriu că România a devenit un model economic pentru țara lor, unde inflația este galopantă, fiind cea mai mare din Uniunea Europeană. De asemenea, puterea de consum a maghiarilor a scăzut, fiind în prezent de 72 la sută, față de 77 la sută cât există în România.
Cifrele economice prezentate de jurnaliștii unguri au fost publicate de Eurostat, acestea fiind comparate cu cele din România.
Anul trecut, consumul maghiarilor a recuperat două puncte procentuale față de media UE. În timp ce în 2021, procentul a fost de doar 70% din media UE, în 2022, cifra a crescut la 72%, potrivit datelor Eurostat.
În acest top, doar bulgarii au cheltuit mai puțin pentru consum decât ungurii, consumul individual fiind de 67% din media UE. Acest lucru înseamnă că gospodăriile maghiare sunt pe locul doi în topul celor mai sărace din UE.
Consumul maghiar este la egalitate cu cel al Slovaciei, unde statisticienii au măsurat consumul la 73% din media UE, deși trebuie remarcat faptul că există de ani de zile o dezbatere între experți, cu privire la calitatea datelor prezentate de partea slovacă.
Dintre foștii concurenți regionali, cehii sunt cei mai slabi performeri, dar chiar și acolo, consumul de bunuri de consum pe cap de locuitor atinge 83% din media UE, urmați de polonezi cu 86% și de români cu 88%.
România a depășit Ungaria la consum
România a depășit deja Ungaria în ceea ce privește consumul pe cap de locuitor în ultimii ani.
”Consumul românesc este susținut în mod semnificativ de numărul mare de lucrători migranți români care se întorc acasă”, scriu jurnaliștii maghiari.
Luxemburgul se află în fruntea listei de mai mulți ani, cu un consum cu 38% (138%) peste media UE, urmat de Germania (119%) și de Austria, care se află pe locul trei în topul Uniunii Europene, cu un procent de 118%.
În acest an, indicatorul maghiar s-a îmbunătățit cu două puncte procentuale, ceea ce, dacă se menține în anii următori, ar dura 14 ani pentru a ajunge la media UE și încă nouă ani pentru a ajunge din urmă Austria. Cu alte cuvinte, în ritmul actual de progres, decalajul Ungariei față de Austria este de 25 de ani, similar cu cel din momentul schimbării regimului din 1990.
Problema este în mod clar cu modelul economic maghiar, deoarece fostele state baltice, care au optat pentru o modernizare rapidă, se află deja la 80 % din consumul UE, în timp ce Lituania a ajuns deja practic din urmă cu UE, consumul pe cap de locuitor ajungând la 95 % din media UE, o realizare strălucită pentru o economie ex-sovietică, informează Nepszava.