Presa bulgară: teroristul de la Burgas vorbea limba rusă şi era însoţit de o femeie

Presa bulgară: teroristul de la Burgas vorbea limba rusă şi era însoţit de o femeie

Atacatorul sinucigaş a fost însoţit în Bulgaria de o femeie, titrează astăzi cotidienele sofiote Standart şi Trud, citând surse apropiate anchetei. Potrivit ultimelor informaţii, la 29 iunie cuplul s-a cazat la hotelul Perfect situat în centrul oraşului Varna unde a rămas până la data de 18 iulie, ziua atentatului în care şi-au pierdut viaţa cinci turişti israelieni şi şoferul bulgar al autocarului lângă care s-a produs explozia, transmite Agerpres.

Încă din ziua de joi, poliţiştii bulgari au percheziţionat hotelul şi au audiat toţi angajaţii, scrie Trud. Cel mai probabil poliţia a găsit hotelul după datele reţelei de comunicare mobilă. Hotelul se află la câţiva metri de sediul agenţiei de voiaj Ortanna care a organizat vacanţele turiştilor israelieni. Poliţiştii au ridicat toate înregistrările video făcute de camerele de supraveghere din zona hotelului, unde o cameră costă între 40 şi 75 euro pe noapte. "Nu vom discuta cu voi, nimic nu ne obligă şi nici nu vrem să ne implicăm", au declarat recepţionerele reporterilor, rugându-i să părăsească hotelul, notează Trud.

Procurorul judeţean al oraşului Varna a spus că nu poate confirma informaţii neoficiale. Tot ce pot să vă spun este că pe teritoriul oraşului Varna se efectuează o anchetă. Nici şeful inspectoratului judeţean de poliţie Dimităr Dimitrov nu a făcut comentarii, el limitându-se să spună că poliţia investighează toate ipotezele şi rugând presa să aştepte să primească o informaţie oficială.

Potrivit unor surse neoficiale, teroristul a pătruns în Bulgaria prin aeroportul din Varna, şi nu dinspre România prin podul Giurgiu-Ruse, aşa cum a scris anterior presa bulgară. El ar fi sosit pe 29 iunie şi s-a cazat la Varna, legitimându-se cu permisul de conducere din Michigan care a fost găsit asupra trupului lui neînsufleţit şi care s-a dovedit a fi fals, scrie jurnalul Trud. Nu se ştie însă ce act de identitate a folosit teroristul ca să intre în ţară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă ar fi folosit acte americane, atunci ar fi trebui să fie în bazele de date ale poliţiei de frontieră, de aceea se presupune că el a avut şi un buletin de identitate, cel mai probabil fals, emis de vreun stat care face parte din spaţiul Schengen. În acest caz, el a trecut prin controlul de frontieră, arătându-şi buletinul fără că acesta să fie trecut în bazele de date aşa cum se face cu paşapoartele.

Ziarul citează un şofer de taxi din staţiunea Ravda care susţine că la 17 iulie, cu o zi înainte de atac, l-a condus pe presupusul terorist de la Ravda până la staţiunea vecină Pomorie, situată la circa 10 de kilometri de aeroport. Potrivit taximetristului, este vorba de un tânăr între 20 şi 21 de ani. El a purtat acelaşi rucsac cu care a fost în ziua exploziei şi unde, potrivit anchetatorilor, ar fi ascuns bomba.

Taximetristul mai susţine că bărbatul vorbea limba rusă, dar că nu era rus. Avea o cască în ureche, vorbea foarte rar şi făcea pauze mari, aveam impresia că altcineva ascultă conversaţia noastră, traducându-i-se ceea ce spuneam, afirmă şoferul bulgar. Presa bulgară mai scrie că presupusul terorist a fost observat la Ravda şi Pomorie de alţi doi martori - de un alt taximetrist şi de proprietarul unei societăţi de rent-a-car, de unde a încercat să închirieze o maşină.