Presa americană: Obama, în defensivă în faţa lui Romney

Presa americană: Obama, în defensivă în faţa lui Romney

Prima dezbatere dintre cei doi candidaţi la preşedinţia SUA, Barack Obama şi Mitt Romney, este caracterizată de presa americană drept puţin fluidă, dominată de teme economice şi cu un preşedinte democrat pus în defensivă de un contracandidat mult mai energic.

Cotidianul The Washington Post consideră că în timpul dezbaterii Romney a avut o atitudine ofensivă şi l-a obligat pe Obama să se apere.

Ziarul The New York Times scrie despre "avalanşa de statistici" de care ambii politicieni s-au folosit în intervenţiile lor, foarte centrate pe problematica economică, cum ar fi şomajul, deficitul bugetar, fiscalitatea sau finanţarea sistemului sanitar.

Principalul comentator al postului NBC, Chuck Todd, înclină balanţa în favoarea lui Romney, care, în opinia sa, a avut "o seară măreaţă", părând mai relaxat decât actualul preşedinte în expunerea ideilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru săptămânalul Politico, dezbaterea a scos la suprafaţă "creşterea fracturii ideologice" dintre democraţi şi republicani în probleme precum fiscalitatea, crearea de locuri de muncă şi reforma statului social.

Publicaţia conservatoare The Wall Street Journal constată că între cei doi candidaţii există abordări diferite şi în privinţa rolului guvernului federal, dar ambii au vrut să pozeze în "mari apărători ai clasei de mijloc".

În opinia postului Fox News, dezbaterea "a fost lipsită de lovituri de KO dar plină de ghionturi", opinie împărtăşită şi alţi ziarişti americani.

Cât priveşte poziţiile partidelor celor doi candidaţi, Partidul Democrat susţine că "Romney a ascuns din nou detaliile adevăratelor sale intenţii", în timp ce principalul colaborator al candidatului republican îl vede pe Romney ca fiind "omul momentului" şi câştigătorul clar al confruntării pentru că în timpul dezbaterii a prezentat "soluţii concrete".