În cadrul unei predici pline de înțelepciune, Părintele Calistrat a evidențiat semnele prin care se manifestă boala minții, abordând în special aspecte precum vanitatea și individualismul. În ciuda așteptărilor, el nu a menționat depresia sau anxietatea.
Potrivit părintelui Calistrat, aceasta este boala diavolului de a-i zăpăci pe oameni, iar comunicarea între oameni este unul dintre cele mai importante lucruri, care din păcate nu mai există.
„E cel mai periculos să fii între multi și să te simți singur, să fii în societate și să simți nevoia de singurătate, să fii într-un grup unde să nu poți comunica… să fii izolat! Acestea sunt semnele bolii minții.
Și nu vorbim de depresie, de axietate, nici de schizofrenie sau altă boală mentală. Ci de o singură boală! Vanitatea! Individualismul! Asta este metoda diavolului de a-i zăpăci pe oameni.
Știți ce spune omul de un prieten.. N-am nimic cu el, dar nu am timp, nu-i treaba mea, am probleme! Da! Nu e treaba ta azi, nu e treaba ta mâine, și nu te vezi”, a spus părintele Calistrat.
Părintele Calistrat avertizează asupra pericolului bolii minții
Acesta spune că omul nu mai este ca altădată un om integrat în societate, ci este un membru al unui grup restrâns. De asemenea, în zilele noastre a dispărut comunicarea duhovnicească între oameni, sentimentul de părere de rău, de iubire, de compasiune.
„A dispărut comunicarea duhovnicească între oameni, sentimentul de părere de rău, de iubire, de compasiune, De ce să te mai întâlnești cu un om să spui că îți pare rău că are un mort în familie, să aprinzi o lumânare și să te rogi? Să fii de față, să spui „Dumnezeu să-l odihnească!” Nu.. noi spunem politicos: „Sincere condoleanțe”.
Nu știm să prețuim frumosul, divinul, lumina… Închipuiți-vă un lucru la care eu mă gândesc în fiecare seară, în fiecare dimineață și în fiecare clipă.. În societatea în care trăim.. care sunt cele trei elemente care domină societatea?”.
Ura și răutatea domină oamenii din zilele de azi
Părintele Calistrat a subliniat că în lumea de astăzi, ura, preocuparea excesivă față de ceilalți și răutatea par să domine, dar el a evidențiat că acestea nu sunt scopul real al vieții pe pământ. El a subliniat că adevăratul scop al vieții este să experimentăm și să simțim că trăim întru totul.
„Ura, grija de altcineva și răutatea! „Ce a făcut? Ce a zis? Cine e?” Nu ăsta e scopul vieții pe pământ! Scopul vieții pe pământ este să simți că trăiești! Și ne uităm la occidentali.. așa cum sunt ei, au o lege.
În fiecare seară iau masa împreună! Obligatoriu! Familia.. toată, mama, tata, copiii, soacra.. se strâng în jurul mesei de seară… și ei iau masa ca într-un consiliu de familie. Povestesc, se văd, se aud, discută.. țin foarte mult la lucrul acesta.
La noi..vine femeia ruptă de oboseală de la serviciu sau de la piață, trântește sacoșele și se apucă de spălat. Bărbatul se duce la televizor, copiii pe telefon, soacra se învârte prin bucătărie… și toți stau încuiați ca șobolanii”, potrivit doctorulzilei.ro.