Câștigătorii celei de-a 31-a ediții a Ig Nobels anunțați joi au inclus cercetători care au aflat cum pot să controleze mai bine gândacii de pe submarinele marinei americane. Oameni de știință care au scris despre animale, dacă este mai sigur să transporti un rinocer în aer cu susul în jos. Și o echipă care și-a dat dat silință să afle cât de dezgustătoare este guma de mestecat lipită de pantof.
Bărbile nu sunt doar cool și la modă - ar putea fi, de asemenea, o marcă a evoluției umane. Noi cercetări vorbesc depre faptul că ajută la protejarea oaselor faciale delicate ale unui bărbat de la forța unui pumn în față, scrie huffingtonpost.com. Citește și viața tumultoasă a femeii cu barbă.
Aceasta este concluzia unui trio de oameni de știință de la Universitatea din Utah care se numără printre câștigătorii premiilor Ig Nobel din acest an, premiile Nobel care onorează descoperiri științifice ciudate.
Pentru al doilea an consecutiv, ceremonia a fost un eveniment digital preînregistrat de aproximativ 90 de minute din cauza coronavirusulu, a declarat Marc Abrahams, editor al revistei Annals of Improbable Research, sponsorul principal al evenimentului.
Deși dezamăgitor din multe puncte de vedere, deoarece jumătate din distracția unei ceremonii live este participarea publicului, ceremonia a păstrat multe dintre tradiții. Printre aceștia se numărau adevărați laureați ai Nobel care anunțau premiile și premiera mondială a unei mini-opere numite „O punte între oameni”, despre copii care construiesc literalmente mici poduri suspendate pentru a se alătura a doi adulți furioși.
Ai barbă, nu te lovești rău
Ca să fie clar! Experimentele legate de beneficiile bărbii nu au fost făcute pe viu! Niciun chip nu a fost lovit pentru studiul publicat în revista științifică Integrative Organismal Biology.
În schimb, oamenii de știință ai Universității din Utah, Ethan Beseris, Steven Naleway și David Carrier, au folosit un compozit din fibre epoxidice pentru a simula osul uman și pielea de oaie pentru a acționa ca pielea umană - uneori cu lâna pe ea, uneori tunsă. Apoi au scăpat greutăți asupra “feței“.
Eșantionul cu lână atașată a absorbit mai multă energie decât probele tunse.
„Dacă același lucru este valabil și pentru părul facial al omului, atunci o barbă plină poate ajuta la protejarea regiunilor vulnerabile ale scheletului facial de lovituri dăunătoare, cum ar fi maxilarul”, au spus ei. "Probabil, bărbile pline reduc, de asemenea, rănirea și contuzia la nivelul pielii, a mușchilor feței.", au concluzionat câștigătorii.
Guma de mestecat, izvor de bacterii
Este evident că acele pete de gumă de mestecat aruncate găsite pe trotuarele din întreaga lume sunt destul de scârboase. Dar cât sunt de dăunătoare?
Cercetătorii de la o universitate spaniolă au stabilit că guma deja mestecată care a fost lipită de trotuar de trei luni este plină de bacterii periculoase. Sună ca un studiu prostesc, dar, ca de obicei, a existat o metodă pentru a verifica această nebunie.
"Descoperirile noastre au implicații pentru o gamă largă de discipline, inclusiv criminalistică, controlul bolilor contagioase sau bioremediere a reziduurilor de gumă de mestecat irosite", au scris Leila Satari, Alba Guillén, Àngela Vidal-Verdú și Manuel Porcar de la Universitatea din Valencia. lucrare, care a fost publicată pe Nature.com.
O echipă de cercetători din Marina SUA a câștigat un premiu pentru că a găsit un mod mai ieftin și mai eficient de a controla gândacii de pe submarine. Studiul din 1971 care a apărut în Journal of Economic Entomology a constatat că metodele tradiționale, cum ar fi fumigarea carboxidelor și utilizarea malathionului de pesticide, nu erau suficient de bune.
Aceștia au descoperit că utilizarea unui amalgam de pesticide a fost mai puțin costisitoare și mai eficientă.