Pe 2 octombrie 2018 a fost decernat de catre Academia de Ştiinţe din Suedia Premiul Nobel pentru Fizică 2018 „pentru invenţiile revoluţionare din domeniul fizicii laser”. Printre castigatori o cercetatoare din Canada – a treia femeia in istoria Nobeului care primeste acest prestigios premiu in domeniul fizicii.
Ca in fiecare an, zeci de mii de cercetatori, dar si curiosi din lumea intreaga au asteptat cu mare interes decernarea premiilor Nobel. Anul acesta in domeniul fizicii premiul a fost acordat pentru inventii care folosesc si manipuleaza fascicule laser intr-un mod extrem de ingenos, cu aplicatii si in alte domenii in afara fizicii, precum biologia sau medicina.
Cei trei premiati sunt Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland.
Arthur Ashkin, s-a născut în 1922 în New York, Statele Unite. A obţinut doctoratul în 1952 la Cornell University, SUA si la ora actuala este cercetător la Bell Laboratories din Holmdel, Statele Unite. Ashkin are 96 de ani, record absolut pintre laureatii Nobel, si a declarat ca nu are timp de interviuri, intrucat este ocupat cu noi exprimente. A primit jumatate din premiu (in valoare de circa 1 milion de dolari, pentru inventarea asa-numitelor pensete optice (optical tweezers) care pot „apuca si manipula” particule, atomi sau molecule cu fascicule laser. Aceste pensete pot inclusiv manipula virusuri, bacterii şi chiar si celule vii, care se pot maevra pentru a fi studiate fară să fie distruse. Aceste pensete folosesc presiunea radiatie laser pentru a prinde si misca obiectele de interes; in 1987 Ashkin a publicat un articol in care demonstra cum aceste pensete pot captura bactetii fara sa le dauneze. Cu pensetele opice se pot deci studia mecanismele care stau la baza vietii.
Cealalta jumatate a premiului a fost atributia lui Gérard Mourou şi Donna Strickland, fiecare primind o patrime din premiu.
Gerard Mourou s-a născut în 1944, în Albertville, Franţa. Şi-a obţinut diploma de doctorat în anul 1973 si a fost conducatorul tezei de dctorat a lui Donna Strickland. In prezent lucreaza la École Polytechnique in Franta si a University of Michigan.
Donna Strickland s-a născut în 1959 în Guelph, Canada, şi a obţinut titlul de doctor în 1989 la Universitatea Rochester din Statele Unite. În prezent, este cercetătoare la University of Waterloo, Canada. Canadianca este a treia femeie care obtine acest premiu, dupa Maria Goeppert-Mayer si Maria Curie. Maria Goeppert-Mayer a primit acest premiul in 1963 – deci de 55 de ani nu mai a fost o femeie printre laureati. In total au fost premiate 210 persoane cu premiului Nobel in fizica intre 1901 si 2018; printre acestea doar trei femei!
Mourou si Strickland au inventat o metoda de a obtine fascicule laser cu impulsuri foarte scurte insa extrem de intense. In anii ’80 se incerca obtinerea acestor impulsuri, insa toate incercarile esuau intrucat amplificarea directa ducea la „arederea” amplificatorului (datorita puterii prea mari a fascicolului laser). Articolul in care au prezentat noua metoda denumita „chirped pulse amplification” a fost publicat in 1985, fiind primul articol al Donnei Strickland, obtinut in urma activitatii desfasurate ca doctoranda a lui Mourou. Cei doi au inventat metoda in cadrul careia un impuls laser era mai intai lungit in timp, ulterior amplificat si in final comprimat in timp, rezultand un implus extrem de intens insa ultra-scurt. Aceasta tehnica duce la noi oportunităţi in cercetare intrucat permite studiul fenomenelor cu durate de femptosecunde (adica zece la putereaminus 15 secunde), având şi aplicaţii medicale şi industriale importante, precum milioane de intervenţii chirurgicale la ochi care pot fi realizate cu precizie mai mare.
De indata ce a fost informata de castigarea premiului Donna Strickland a declarat: „suntem cu adevărat doar trei femei care au primit Premiul Nobel pentru Fizică?” A mai spus ca in lume există multe alte femei care lucrează intens (in acest domeniu) și merită sa fie cunoscute si recunoscute pentru realizarile lor.
Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro