Premiul "Academiei lui Horia", câştigat de seriozitate

Premiul "Academiei lui Horia", câştigat de seriozitate

Maestrul Horia Vîrlan spune că Ioana Grigore, învingătoarea primei ediţii, nu a excelat de-a lungul competiţiei, dar că a reuşit, prin seriozitate, să câştige premiul de 10.000 de euro.

După debutul tensionat al show-ului, din 18 iulie, ieri, "Academia lui Horia" şi-a anunţat învingătorul. Cea care a rezistat cel mai bine presiunii şi exigenţelor maestrului Horia Vîrlan, Ioana Grigore, a câştigat marele premiul de 10.000 de euro şi mai multă experienţă într-ale bucătăriei. În vârstă de 27 de ani, de profesie Senior Product Manager, Ioana a spus că show-ul a încurajat-o către o altă profesie. Un concurs care i-a schimbat viaţa "Premiul este un fel de răsplată pentru efortul depus în timpul concursului sau, mai bine spus, cireaşa de pe tort care s-a adăugat acestei experienţe minunate. Chiar dacă nu aş fi câştigat premiul, «Academia lui Horia» a reprezentat pentru mine un mare câştig, pentru că am căpătat mai multă încredere în abilităţile mele culinare. Premiul pe care l-am câştigat aici mă încurajează să merg mai departe pe acest drum. Acum sunt încă la început, dar mă gândesc să obţin în viitor o diplomă de bucătar şi, de ce nu, să îmi deschid şi o afacere în domeniu. Acum toţi prietenii mei aşteaptă să-mi deschid un restaurant", a spus câştigătoarea. De-a lungul competiţiei, Ioana a făcut echipă cu Mircea Zara, iar despre ei, la început, "Horia Vîrlan spunea că "sunt atenţi la detalii şi au o bună tehnică a cuţitului". Deşi crede că Ioana, "fără a excela de-a lungul competiţiei, a reuşit, prin seriozitate, să pună mâna pe pot", Horia Vîrlan consideră că primul sezon al emisiunii a fost o reuşită, iar el a fost chiar blând, având în vedere că cei care se înscriu în competiţie nu sunt profesionişti. "Primul sezon m-a încântat, pe de-o parte datorită numărului mare de înscrişi şi datorită bucuriei cu care au răspuns apelului nostru, iar pe de altă parte, pentru că aceştia au dat dovadă de determinare în bucătărie. Crezi că am fost aspru. Nici pe departe, dar în următorul sezon voi fi la fel, deoarece participanţii nu sunt profesionişti şi nu merită tratamentul pe care îl aplic profesioniştilor", a spus maestrul. "Reţete noi pentru mine vor fi mereu, pentru că nu sunt o enciclopedie culinară. Concurenţii nu au avut însă prea multe noutăţi, chiar dacă mi-am dorit acest lucru. " HORIA VÎRLAN, Academia lui Horia INTERVIU Tehnica culinară dă gust şi valoare unui preparat

EVZ: Sunt românii pasionaţi de mâncare? Horia Vîrlan: Românii sunt gurmanzi, le place să gătească şi să experimenteze preparate noi, chiar dacă acestea provin din Asia sau mai ştiu eu de unde. Vezi multitudinea de restaurante cu specific oriental! Chiar dacă există o afluenţă de restaurante cu specific, cum spuneam mai devreme, românii preferă bucătăria noastră, care predomină în localuri. Aş dori să exemplific spunând că în mai toate localurile se găsesc ciorba de burtă şi mititei, deci noi nu ne depărtăm prea tare de rădăcini. Care a fost cea mai întâlnită greşeală a concurenţiilor? Lipsa de experienţă competiţională a fost determinantă, participanţii având emoţii datorate camerelor de luat vederi şi presiunii exercitate de mine. Aceşti factori i-au făcut să clacheze şi nu au arătat tot ce ştiu. Cel mai inventiv concurent? Dacă Cezarina Giurca nu ar fi greşit în semifinală, scoţând choux- urile necoapte din cuptor, poate ar fi câştigat premiul cel mare, iar dumneaei cred că a fost cea mai inventivă. Cea mai serioasă a fost Ioana Grigore, câştigătoarea premiului de 10.000 de Euro, care, fără a excela de-a lungul competiţiei, a reuşit, prin seriozitate, să pună mâna pe pot. Cine aţi dori să vă fie coleg? Nu aş merge atât de departe. Toţi cei care au concurat au o carieră la care nu vor renunţa, dar mi-ar fi plăcut să lucrez cu Irina Bucşa, cea care a făcut echipă cu colegul Toni Ionescu. Ce meniu de criză propuneţi? Consider că nu preţul ingredientului dă gust şi valoare unui preparat, ci tehnica culinară folosită şi dragostea pentru meserie a celui ce găteşte. Vă propun două meniuri de criză: 1. Ciorbiţă de roşii cu tăiţei de casă; Macaroane cu două feluri de brânză şi smântână; Plăcintă cu mere. 2. Supă de varză cu iaurt; Tocăniţă din pipote de curcan cu mămăliguţă; Cremă de zahăr ars. Ce sfat daţi viitorilor participanţi? Să aibă mai multă încredere în forţele proprii, să încerce să depăşească emoţiile şi să vină doar dacă sunt bine pregătiţi şi iubesc bucătăria. CÂŞTIGĂTOARE "Sunt disciplinată, atentă la detalii, organizată în execuţia unei reţete" Cu banii câştigaţi, Ioana Grigore speră să plece în luna de miere.

Căsătorită de doi ani, după o relaţie de aproape şapte, Ioana şi soţul său se gândesc la mărirea familiei cât mai curând.

"Soţul meu este foarte încântat de faptul că încerc mereu preparate noi, iar el este cel care le «testează». Şi el este priceput în ale gătitului, iar pentru noi a devenit deja un ritual să gătim împreună în fiecare weekend", povesteşte Ioana. În vârstă de 27 de ani, tânăra este Senior Product Manager, Marketing şi a gătit pentru prima oară în copilărie. Ea consideră că abilităţile dobândite de-a lungul timpului la locul de muncă îi sunt de ajutor în bucătărie. "Sunt disciplinată, atentă la detalii, organizată în execuţia unei reţete şi, nu în ultimul rând, concentrată pe obţinerea unui produs final delicios", a spus Ioana. Alături de Mircea Zara (foto), tânăra a făcut o echipă foarte bună. "Pe viitorii concurenţi îi sfătuiesc să-şi păstreze calmul în situaţiile limită, să-şi stăpânească emoţiile, să se concentreze pe ceea ce au de făcut şi să asculte sfaturile domnului Vîrlan. Cred că la «Academia lui Horia» trebuie să participe cei ce iau gătitul în serios şi cei dornici să înveţe lucruri noi", a spus tânăra.

Ne puteți urmări și pe Google News