Premiile UEFA Champions League 2024-2025. Banii curg în marea competiție

Premiile UEFA Champions League 2024-2025. Banii curg în marea competiție Champions League. Sursă foto: Wikipedia

Participarea în Liga Campionilor UEFA se poate dovedi extrem de profitabilă pentru un club de fotbal. Ca atare, este tratată ca o competiție de vârf de către echipele de elită din Europa. Astfel, performanțele puternice pot aduce în plus mai multe venituri, în special dacă un club ajunge în ultimele etape ale turneului.

Pentru campania extinsă 2024-2025, organizatorii competiției au anunțat că bursa totală pentru Liga Campionilor din acest sezon va crește la 2,437 miliarde de euro.

Principalul motiv este reprezentat de cele 36 de echipe care concurează în noua fază a campionatului, față de 32 în faza tradițională a grupelor.

Premiul maxim din sezonul trecut oferit de UEFA

În sezonul trecut, Real Madrid, viitoarea câștigătoare, a avut la dispoziție un premiu maxim de 85,14 milioane de euro. De altfel, această sumă ar fi putut fi obținută de oamenii lui Carlo Ancelotti doar dacă ar fi câștigat toate meciurile jucate în competiție.

Cupa UEFA Champions League. Sursă foto: Instagram

Cupa UEFA Champions League. Sursă foto: Instagram

În general, există mai multe modalități diferite prin care echipele participante la competiție pot obține premii în bani. Cea mai mare parte din suma totală a premiilor este distribuită între cluburi ca recompensă pentru rezultatele lor în competiție, după cum se arată în tabelul de mai jos.

Premiile în bani legate de performanță reprezintă 37,5% (914 milioane EUR) din suma totală, în scădere proporțională față de 55% în sezonul trecut. Principalul motiv al acestei schimbări este pilonul de valoare nou creat, care reprezintă 35%.

Celelalte 27,5% din fondul de premiere sunt compuse din părți egale, taxa de pornire, care este împărțită între fiecare dintre cele 36 de cluburi din faza de campionat.

Bonul de clasament

În plus, echipele vor primi un nou bonus de clasament în funcție de clasamentul lor final în faza ligii. Bonusul de clasare în ligă este împărțit în 666 de părți egale, evaluate inițial la 275 000 de euro, echipa care termină pe locul 36 urmând să primească acasă această singură parte. Cea de-a 35-a echipă va primi două părți și așa mai departe până când echipa care termină pe primul loc primește 36 de părți. Cei 700 000 de euro nedistribuiți din fiecare meci egal vor crește proporțional valoarea acțiunilor acordate fiecărei poziții.

Champions League. Sursă foto: Instagram

Champions League. Sursă foto: Instagram

Aceasta reprezintă 853 de milioane de euro din potul de premiere și este o combinație între plățile legate de coeficienții fiecărui club și plățile de pe piața de difuzare. Pilonul valoric este împărțit în două părți: o parte europeană și o parte non-europeană.

Sumele alocate vor fi proporționale cu rezultatul vânzărilor de drepturi media pe piețele UEFA și pe piețele din afara jurisdicției organismului de conducere, încheiate până la 1 iulie 2024. Într-un exemplu citat de UEFA în documentația sa privind concurența, dacă piețele europene contribuie cu 75% din totalul drepturilor media. Atunci pilonul valoric ar fi împărțit în mod corespunzător. Astfel, ar fi 75% pentru partea europeană și 25% pentru partea non-european.

În ceea ce privește partea europeană, țările participante sunt clasificate în funcție de contribuția radiodifuzorilor lor naționali la veniturile media globale. Cluburile din aceste țări sunt apoi clasificate în funcție de performanțele lor în competițiile UEFA din ultimele cinci sezoane. Se întocmește, de asemenea, un clasament separat folosind coeficientul UEFA pe cinci ani al fiecărui club participant. De asemenea, clasarea medie a fiecărui club în aceste două clasamente îl va plasa de la 1 la 36.

Premiile alocate în faza ligii

Ca și în cazul bonusului pentru clasamentul ligii, partea europeană va fi împărțită în 666 de părți. Va fi distribuită în consecință, de la 1 la echipa clasată pe locul 36 în sus. Partea non-europeană utilizează, de asemenea, sistemul de cote. Ea este distribuită în funcție de coeficientul UEFA pe 10 ani al fiecărei echipe. Acești coeficienți nu vor avea punctele bonus pentru titluri care au fost luate în calcul de UEFA pentru ciclul 2021-24.

Această secțiune finală este în valoare de 670 de milioane de euro. Potrivit UEFA: „Fiecare dintre cele 36 de cluburi care se califică pentru faza ligii se poate aștepta să primească o alocare pentru faza ligii de 18,62 milioane de euro. Aceasta va fi împărțită în avans de 17,87 milioane de euro și un sold de 750 000 de euro.

Cupa Champions League. Sursă foto Wikipedia

Cupa Champions League. Sursă foto Wikipedia

Odată ce datele și orele meciurilor din Liga Campionilor sunt confirmate, va începe procesul de vânzare a biletelor. În afară de finala propriu-zisă, biletele nu pot fi achiziționate direct de la UEFA pentru meciurile europene.

În schimb, vânzările de bilete principale sunt efectuate chiar de cluburile participante. Astfel, fanii le pot accesa fără probleme, la fel ca la alte meciuri.

Odată ce biletele sunt distribuite, fanii mai pot obține bilete de pe piața secundară. Spre exemplu StubHub International este  cel mai bun loc pentru a găsi bilete la meciurile din Liga Campionilor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News