Evenimentul Zilei > Social > Premiile Gopo s-au împărţit la “432” / VIDEO
Premiile Gopo s-au împărţit la “432” / VIDEO

Premiile Gopo s-au împărţit la “432” / VIDEO

Filmul lui Cristian Mungiu a cules zece dintre cele 17 trofee ale Galei.

„Îmi doresc ca industria românească de film să arate altfel peste 20 de ani şi să privim atunci cu amuzament înapoi la aceste prime ediţii în care am împărţit 17 premii la şase filme”, a fost unul dintre cele zece mini-discursuri pe care Cristian Mungiu le-a ţinut la Gala Premiilor Gopo, luni seara, la Muzeul Naţional de Artă al României. Cu doar două filme care şi-au împărţit majoritatea nominalizărilor, gala n-a prea oferit prilejul unor suprize. “Premiantul” serii a fost – previzibil – deţinătorul Palme d’Or, “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, cu zece trofee, secundat de “California Dreamin’”, cu alte cinci. Pelicula lui Mungiu şi-a adjudecat „omuleţii” pentru Cel mai bun film, regie, sunet, imagine (Oleg Mutu), scenografie. Tot lui „432” i-a revenit şi premiul publicului, pentru cei 70 953 de spectatori pe care i-a strâns la cinema, în timp ce Cristian Mungiu a luat Premiul Orange pentru performanţa anului.

Anamaria Marinca a fost votată Cea mai bună actriţă într-un rol principal, iar Vlad Ivanov şi Laura Vasiliu, cei mai buni actori în rol secundar. „În ultima vreme mi se spune tot mai des «odiosul domn Bebe», aşa că le mulţumesc prietenilor care încă mai stau cu mine”, a glumit pe scenă Ivanov.

„Cei doi Cristian ai serii”

Alte cinci premii a luat „California Dreamin’” al lui Cristian Nemescu: scenariu, costume, montaj (Cătălin Cristuţiu), cel mai bun actor în rol principal (Răzvan Vasilescu) şi premiul „Tânără speranţă”, acordat scenaristului Tudor Voican, care a conchis scurt, spre amuzamentul sălii: „Deci eu sunt viitorul cinematografiei româneşti”.

Regretatului cineast – „cel de-al doilea Cristian al serii”, cum l-a numit ministrul Adrian Iorgulescu – Mungiu i-a închinat un trofeu: „Nu-mi place să dedic premii, dar vreau să-i mulţumesc lui Cristian Nemescu pentru filmul lui, mi-a plăcut foarte mult. Mulţumesc mult, Cristian”. Un singur Gopo, pentru muzică originală, a mers către alt film, „Îngerul necesar” al lui Gheorghe Preda. Alexandru Solomon a fost premiat pentru documentarul „Război pe calea undelor”, iar Adrian Sitaru pentru scurtmetrajul „Valuri”.

La bord cu „Toate pânzele sus”

Un moment special de „remember” i-a fost dedicat echipei serialului „Toate pânzele sus”, care a sărbătorit 30 de ani de la premieră. „Nu mi-a trecut prin cap că se poate aniversa filmul. E o seară minunată care îmi întăreşte convingerea că filmele sunt vii şi îşi aniversează şi ele nişte vârste”, a mărturisit emoţionat regizorul Mircea Mureşan, care ar avea de aniversat, anul viitor, alte cinci filme.

De la masa elegantă, membrii echipajului „Speranţa” – Ion Besoiu (Anton Lupan), Sebastian Papaiani (Ieremia), George Paul Avram (Haralamb), Adnana (Julieta Szony), Cristian Şofron (Mihu) şi Ismail (Jean Constantin) – au rememorat secvenţe din „cea mai mare şi mai frumoasă croazieră” din viaţa lor. Unuia dintre ei, Jean Constantin, i-a revenit şi premiul pentru întreaga activitate.

Se nasc Oscarurile româneşti

Eleganta gală a avut toate atuurile unei ceremonii croite pe calapodul mai vechilor BAFTA, César, Goya: o locaţie pe măsură (Sala Tronului a Palatului Regal), ţinute de covor roşu şi un show pus la punct minuţios, chit că micile suprize (microfonii şi nesincronizări imagine/sunet) n-au lipsit. Vizual, show-ul a fost pigmentat cu proiecţii din filmele nominalizate, anticipate de scurte animaţii, unele foarte inspirate. Nu la fel de reuşite au fost însă poantele amfitrionului Marius Florea Vizante, depăşit de replicile spontane ale unora dintre invitaţi.

Au ciocnit un pahar de şampanie cu premiaţii Nae Caranfil, Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Radu Gabrea, Radu Mihăileanu, Victor Rebengiuc, Mihaela Rădulescu, Daniela Nane, producătorii Ada Solomon şi Vlad Păunescu, criticul Jay Weissberg de la „Variety” sau Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes.

Premiile industriei

Se nasc Oscarurile româneşti

De la prima ediţie, desfăşurată anul trecut la Palatul Bragadiru, ceremonia se impune ca singura demnă de echivalentele ei europene. Echipa care a venit acum doi ani cu ideea unei gale a industriei cinematografice autohtone e Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Câştigătorii sunt votaţi de circa 350 de specialişti din cinematografie, după ce un juriu format din cinci specialişti împarte nominalizările.

Anul acesta, au decis cine merită un Gopo regizorul Stere Gulea, actriţa Dorina Chiriac, scenaristul Radu F. Alexandru, criticii Irina Margareta Nistor şi Iulia Blaga. Trofeul, inspirat de personajul lui Ion Popescu-Gopo, a fost conceput de artistul Adrian Ilfoveanu. Gala a fost transmisă în direct pe TVR1.

Invitaţi de pe Croazetă

„Pentru Cannes, filmul românesc contează”

Un Gopo special pentru sprijinirea filmului românesc i-a fost oferit delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, invitatul de onoare al Galei. „Pentru noi, la Cannes, filmul românesc contează. Asta nu înseamnă că peste două luni voi anunţa un nou titlu românesc în competiţie. Chiar dacă nu va fi nici un film la Cannes anul acesta, ne vom interesa în continuare de cinema-ul românesc”, a declarat Frémaux într-o conferinţă de presă înaintea Galei.

Acesta a plasat România alături de alte trei ţări în care cinema-ul e în efervescenţă: Mexic, Coreea, China. Căutarea filmelor bune începe încă din timpul festivalului anterior şi continuă până pe ultima sută de metri. Din cele 1500 de filme vizionate anual, doar 50 ajung la festival şi doar 20 în competiţia oficială. „Pentru mine, să primesc filme ca acela al lui Cristian Mungiu sau “California Dreamin’” este un cadou, o binecuvântare. Suntem în mijlocul selecţiei, şi eu îmi aştept noul “432”, dar nu îl am încă”.

Lista câştigătorilor

Cel mai bun film – "432"
Cea mai bună regie
– Cristian Mungiu, “432”
Cel mai bun scenariu – Cristian Nemescu, Tudor Voican – "California Dreamin'"
Cel mai bun actor într-un rol principal
– Răzvan Vasilescu, "California Dreamin'"
Cea mai bună actriţă într-un rol principal – Anamaria Marinca, “432”
Cel mai bun actor într-un rol secundar – Vlad Ivanov, “432”
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar – Laura Vasiliu, “432”
Cel mai bun sunet
– "432" Cel mai bun montaj – Cătălin Cristuţiu, "California Dreamin'"
Cea mai bună imagine – Oleg Mutu, "432"
Cea mai bună muzică originală
– Cristian Lolea, "Îngerul necesar"
Cea mai bună scenografie – Mihaela Poenaru, "432"
Cele mai bune costume – Ana Ioneci, "California Dreamin'"
Cel mai bun documentar – "Război pe calea undelor" de Alexandru Solomon
Cel mai bun scurtmetraj – "Valuri", regia Adrian Sitaru,
Premiul "Tânără speranţă" – Tudor Voican, scenarist la "California Dreamin'".
Premiul publicului – "432", cu 70.953 de spectatori
Cel mai bun film european – "13 Tzameti", în regia lui Gela Babluani
Premiul special pentru sprijinirea filmului românesc – Renate Roginas şi Thierry Frémaux