Informație din plin, gramatică mai puțin. Recent, CNA a reluat colaborarea cu Institutul de Lingvistică pentru programul de monitorizare a greşelilor de folosire a limbii române în audiovizual, iar potrivit raportului pentru luna martie, Realitatea TV a înregistrat cele mai multe greşeli, respectiv 22.
Clasamentul lunii martie este continuat de: B1 TV (18), Antena 3 (17), Naţional Tv (16), Antena 1 (15), Digi 24 (15), Prima TV (14), Pro TV (13), România TV (9), TVR 1 (8), TVR 2 (7) şi Kanal D (7).
În calcul au fost luate doar greșelile semnificative, motiv pentru care s-au înregistrat mai puține greșeli în comparație cu raportul precedent. În decembrie 2012, Realitatea TV s-a clasat pe a doua poziție în topul celor care greșesc frecvent, dar motivul era de înțeles, la acea vreme emitea și OTV.
S-au efectuat 300 de ore de monitorizare, urmărindu- se în primul rând transmisiunile de la orele de vârf, în special emisiunile de ştiri şi dezbateri. Au fost monitorizate sub aspect lingvistic doar intervenţiile verbale şi mesajele scrise (titrări, crawluri) pentru care îşi asumă responsabilitatea redactorii şi colaboratorii posturilor respective.
Printre greșelile comise pe TV se numără dezacordul subiectului cu predicatul și exprimări pleonastice: „ne-au interceptat SRIul şi pe noi”, „laptele şi brânza de Brădet are E.coli”, „De ce a plecat toţi odată aşa? S-a speriat de tine?” sau „deocamdată, pentru moment, la revedere”, „ce făceau înaintaşii lor în trecut” și „cel puţin jumate de zodiac este afectat, dar numai în proporţie de 50%” .
Diagnostic: pentru CNA, total sănătos, aplauze!
Sunt Gabriel Fereșteanu și dau un diagnostic în fiecare săptămână