Purtătorul de cuvânt al guvernului grec Dimitris Tsiodras şi-a exprimat nemulţumirea faţă de o afirmaţia făcută ieri de premierul turc, care a spus că grecii „cerşesc’ 100 miliarde de euro de la creditorii internaţionali.

„Grecia aşteaptă ca vecinii ei să-i respecte problemele în loc să facă prea mult tapa”, a spus oficialul de la Atena.
Turcia s-a abţinut până acum de la comentarii referitoare la criza financiară şi socială din Grecia, care primeşte un program de asistenţă financiară din partea UE şi FMI în schimbul unor măsuri de austeritate draconice, iar în prezent se confruntă cu perspectiva intrării în incapacitate de plată şi ieşirea din zona euro.
De curând, primul ministru turc a invocat Grecia în timpul unei dispute cu liderul opoziţiei parlamentare Kemal Kilicdaroglu, care i-a reproşat că în pofida crizei, economia greacă este într-o pozitie mai bună decât cea a Turciei.
„Poate fi o ţară care cerşeşte 100 de miliarde de euro drept model pentru Turcia? Ar putea să fie model pentru Turcia o ţară care încearcă să îşi vândă insulele ? – a întrebat retoric Erdogan, citat de ziarul Hurriyet, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Istanbul, transmite Ria Novosti.

Din cauza tensiunilor din trecutul istoric, Grecia şi Turcia s-au aflat o lungă perioadă de timp pe poziţii de adversitate, însă în ultimii 15 ani relaţiile dintre Atena şi Ankara s-au îmbunătăţit.

Agenţia Ria Novosti aminteşte că Grecia a infirmat în repetate rânduri că ar avea intenţia de a-şi scoate la mezat insulele pentru a-şi achita datoriile faţă de creditori.

În replică, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena a spus că „Turcia mai are de parcurs un drum lung până să ajungă la actualul PIB redus pe cap de locuitor din Grecia”. „Ţara vecină ar face mai bine să se ocupe de propriile probleme şi să gândească la relaţii bilaterale mai bune”, a afirmat Dimitris Tsiodras.