Premierul spaniol:"Nu intenţionez să mă ating de pensii"

Premierul spaniol:"Nu intenţionez să mă ating de pensii"

Premierul spaniol Mariano Rajoy a promis că "nu se va atinge de pensii" în 2013, dar că îşi va continua politica de reforme vizând redresarea finanţelor publice, într-un bilanţ al primelor sale şapte luni în fruntea executivului.

"Nu intenţionez să mă ating de pensii în 2013", a dat asigurări Mariano Rajoy, adăugând că va "continua pe calea reformelor" lansate de la începutul anului, între care unele foarte nepopulare, precum creşterea TVA, care va intra în vigoare la 1 septembrie.

Printre ultimele măsuri anunţate în iulie în vederea reducerii deficitului public, guvernul a decis şi suprimarea în acest an a primei de Crăciun pentru funcţionari, echivalentă cu salariul pe o lună, şi scăderea indemnizaţiilor pentru şomeri, ceea ce a dus la creşterea nemulţumirii sociale.

Încă din campania electorală din toamna lui 2011, conservatorul Mariano Rajoy s-a angajat că nu va modifica nimic în ce priveşte pensiile, aminteşte AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful guvernului de la Madrdi susţine că prioritatea sa o reprezintă lupta împotriva şomajului, în condiţiile în care numărul şomerilor a ajuns la nivelul-record de 24,63% din populaţia activă. El spune însă că nu a decis dacă va fi prelungită sau nu indemnizaţia în sumă de 400 de euro pentru şomerii de lungă durată, creată de guvernul socialist precedent şi care expiră la jumătatea lunii august.

Guvernul spaniol se străduieşte să reducă deficitul public ajuns la 8,9% în 2011 la 6,3% în acest an, sperând să coboare acest nivel la 4,5% în 2013 şi la 2,8% în 2014. În acest scop, planul de austeritate anunţat în iulie prevede economii de 65 miliarde de euro, asociate cu tăieri bugetare şi majorări de impozite.

Şeful executivului spaniol a evitat, astfel, din nou, să spună dacă Spania va ceda şi va cere în cele din urmă ajutor, sub uriaşa presiune a pieţelor care a determinat creşterea la niveluri foarte ridicate a ratei dobânzii necesare pentru a se finanţa.