Evenimentul Zilei > Politica > Premierul și președintele, care încotro. Unul, la Casa Albă, celălalt, la Bruxelles
Premierul și președintele, care încotro. Unul, la Casa Albă, celălalt, la Bruxelles

Premierul și președintele, care încotro. Unul, la Casa Albă, celălalt, la Bruxelles

Vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă, care a început ieri, i-a provocat premierului Viorica Dăncilă o profundă nemulțumire. Președintele se întâlnește cu omologul său american Donald Trump, iar pe agenda celor doi figurează teme importante pentru România, precum programul Visa Waiver și exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Dăncilă consideră că ar fi fost necesară o consultare înainte de întâlnirea cu Trump. Și Dăncilă poartă discuții la nivel înalt, însă în Europa. Ea se află, astăzi, la Bruxelles unde discută cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre nominalizările României pentru funcția de comisar european.

Șefa Executivului i-a reproșat președintelui că nu a a avut un dialog tripartit (Președinție-GuvernParlament) înainte de a pleca la Washington. „Cred că această discuție domnul președinte trebuia să o aibă și cu Guvernul, dar și cu Parlamentul. Este foarte important că președintele face această vizită, dar mult mai importante sunt rezultatele, ce obținem din această vizită. Dacă mergem doar să facem fotografie, nu cred că aduce beneficii României”, a spus Dăncilă, la Antena 3.

Orban sare în ajutorul președintelui

Președintele nu a răspuns criticilor premierului, dar a făcut-o liderul PNL în locul lui. Ludovic Orban, care este și șeful campaniei lui Iohannis pentru prezidențiale, a ironizato pe Viorica Dăncilă.

„În conformitate cu Constituția României și cu deciziile Curții Constituționale, cel care conduce politica externă a României este președintele României. Probabil, doamna Dăncilă este invidioasă că nu poate să ajungă la Casa Albă, nici măcar la programul de vizitare turistică a Casei Albe, în timp ce președintele României este, iată, la a doua întâlnire oficială cu președintele Statelor Unite ale Americii”, a declarat, ieri, liderul liberal.

Premierul Viorica Dăncilă încearcă să o convingă pe Ursula von der Leyen că Rovana Plumb sau Dan Nica, propunerile Guvernului pentru funcția de comisar european, sunt potriviți pentru această poziție. Decizia luată în ceea ce privește nominalizările a fost criticată de toate partidele și neagreată chiar de unii dintre social-democrați.

În cărți era și Claudiu Manda, dar chiar Viorica Dăncilă a cochetat cu ideea de a se întoarce la Bruxelles. Dăncilă se va folosi de poziția României, de fostă deținătoare a președinției rotative a Consiliului UE, pentru a obține unul dintre portofoliile dedicate mediului, energiei sau transporturilor.

Însă, România a deținut consecutiv două portofolii importante (Dacian CioloșAgricultură și Corina Crețu-Dezvoltare regională), iar cutuma Uniunii este că după un mandat important, urmează altul care nu are prea multă greutate

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.