Din cauza problemelor, inclusiv cele de incompatibilitate, pe care Victor Alistar le are la "dosar", Victor Ponta a fost sfătuit să nu-l numească ministru. Potrivit unor surse din PSD, premierul desemnat a fost avertizat că Traian Băsescu nu va semna numirea lui Alistar ca ministru pentru că are "prea multe bube".

"Alistar nu ar fi trecut de Băsescu. I s-a spus clar lui Victor", ne-au declarat surse din PSD. "Exista un risc real ca Traian Băsescu să nu semneze decretul de numire în funcţie", a recunoscut Victor Alistar, după ce a pierdut postul. Însuşi Victor Ponta a recunoscut că a renunţat la Alistar “pentru a nu pune în pericol învestirea întregului Guvern."

Un moft al lui Ponta

Numirea ca ministru a fost un moft al lui Victor Ponta. Premierul desemnat a inventat pur şi simplu acest post în Executiv, deşi era suficient să-l aducă pe Alistar într-un post de consilier personal alături de alţi 20- 30 de consilieri. Ponta a inventat un post de ministru pe care l-a denumit pretenţios “ministru delegat al primului- ministru pe probleme de strategii guvernamentale şi transparenţă şi relaţii cu societatea civilă". Cu alte cuvinte, un consilier personal al prim-ministrului ridicat la rang de ministru personal al premierului.

Numai că Victor Ponta uitase că orice persoană numită în funcţii publice este atent verificată de instituţiile abilitate, mai ales când e vorba de un ministru. După ce a fost obligat să renunţe la Alistar, Ponta a precizat că nu va face o altă nominalizare pentru acest post. Decizia arată că premierul nu avea nevoie de un ministru pe acel domeniu, ci pur şi simplu avea nevoie să-l facă pe Alistar ministru.

Loc rezervat

Ministrul personal al lui Victor Ponta nu se lasă. "Voi reveni în echipa de guvernare îndată ce va fi posibil", a spus el plecând supărat de la sediul USL.

Conform ANI, Victor Alistar are interdicţie de a ocupa funcţii publice timp de trei ani, până în 7 august 2012, ca urmare a actului definitiv de constatare a incompatibilităţii sale. În perioada 23 ianuarie 2007 – 1 martie 2009, el a cumulat, concomitent, calităţile de purtător de cuvânt în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, director executiv în cadrul Asociaţiei Române pentru Transparenţă şi avocat definitiv în cadrul Cabinetului individual de avocatură "Alistar Teodor Victor".

Cu interdicţie la funcţiile publice pentru trei ani, Victor Alistar risca să devină o complicaţie pentru Victor Ponta. Dinspre Cotroceni a venit semnalul că Traian Băsescu nu ar fi semnat decretul de învestire.

Citiţi şi:

  • ANI: Victor Alistar nu poate fi ministru până pe 7 august
  • Cei patru miniștri cu bile negre din Cabinetul Ponta
  • Monica Macovei: Ministerul Transparenţei pare scos din "Ferma animalelor"
  • CULISELE unui Guvern nou cu feţe vechi. Lupta crâncenă pentru păstrarea lui Orban. Ce i s-a PROMIS lui Voiculescu| VIDEO
  • Adrian Năstase: Lista lui Victor Ponta este "foarte bună" | FOTO
  • Elena Udrea: Guvernul USL, o struţo-cămilă nefericită și cu viață scurtă