Evenimentul Zilei > International > Premierul scoțian, ATAC la Brexit. ”Sărăcește Scoția!”
Premierul scoțian, ATAC la Brexit. ”Sărăcește Scoția!”

Premierul scoțian, ATAC la Brexit. ”Sărăcește Scoția!”

Nicola Sturgeon, șefa executivului scoţian, a afirmat marţi la Edinburgh că proiectul de acord al guvernului britanic privind Brexit-ul ”va face Scoţia mai săracă”. Oficialul a punctat faptul că, din acest motiv, parlamentarii formaţiunii politice pe care o reprezintă, Partidul Naţional Scoţian (SNP), din Camera Comunelor de la Londra vor vota împotriva documentului, potrivit flux24.ro.

”Pur şi simplu este un acord prost, pe care guvernul Regatului Unit caută să-l impună poporului Scoţiei indiferent de pagubele pe care el le va provoca”, a declarat dna Sturgeon de la Bute House (Edinburgh), reşedinţa oficială a şefului executivului Scoţiei, una din cele patru componente ale Regatului Unit, celelalte fiind Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Potrivit șefei executivului scoțian, acordul ”nu va pune capăt incertitudinii, ci o va prelungi. Ni se cere să acceptăm un acord cu ochii închişi cu toate deciziile dificile tărăgănate”, a adăugat Sturgeon, prezentând o analiză a documentului împotriva căruia se opune guvernul său.

Nicola Sturgeon, lidera SNP, a precizat de asemenea că argumentele în favoarea independenţei Scoţiei ”nu au fost niciodată atât de puternice” şi că va reveni asupra acestei chestiuni după ce se va pronunţa Camera Comunelor.

Premierul britanic Theresa May, care va merge miercuri în Scoţia, a obţinut sprijinul liderilor Uniunii Europene pentru proiectul său de acord privind Brexit-ul, dar o aşteaptă ”o bătălie” în Camera Comunelor, care va trebui să se pronunţe prin vot pe 11 decembrie asupra documentului.