Guvernul italian a dispus transferarea a 4,3 miliarde de euro primăriilor anticipând Fondul de solidaritate comunală. Acestor bani li se adaugă alte 400 de milioane de euro care vor fi special  pentru ajutorarea acelor cetăţeni care în aceste zile de urgenţă „nu au bani pentru a-şi face cumpărături”.

Bonuri pentru cheltuieli distribuite de primari celor fără bani

Este anunţul dat de primul ministru al guvernului italian, Giuseppe Conte, într-o emisiune în direct la Tv, explicând că „vor apărea bonuri pentru cheltuieli cu care se vor putea achiziţiona bunuri alimentare. Primăriile le vor împărţi celor neajutoraţi şi care au cu adevărat nevoie”.

Pentru aceasta vor fi implicaţi în mod special primarii, „care sunt sentinelele noastre în teritoriu”. Conte a mai adăugat că executivul va face tot ce e necesar pentru a plăti disponibilizările până în 15 aprilie tuturor acelora care în aceste zile nu pot fi la muncă. „Vă cer să înţelegeţi efortul nostru – a adăugat Conte – maşinăria statului cere proceduri complexe, iar noi facem tot ce e posibil. Nu vrem să lăsăm pe nimeni abandonat, mai ales într-un moment în care în mult încercata noastră ţară sunt atâtea suferinţe”.

Nu există niciun stat membru care să se salveze de unul singur

”Ceea ce-mi mai permit să spun -a adăugat el – este că Europa trebuie să demonstreze că este la înălţimea acestei provocări a istoriei. E un şoc simetric care priveşte toate statele membre, nimeni nu este exclus”. Apoi: «Nu există niciun stat membru care să se salveze de unul singur. Italia este conştientă de reacţia dură la care istoria o supune. Nu voi trece prin istorie ca unul care n-a făcut nimic, mă voi bate până la ultima picătură de sudoare», informează corriere della sera.