Premierul Ponta, în vizită în China. Protocol cu salve de tun și promisiuni de investiții în România
- Carmen Vintil ă
- 2 septembrie 2014, 00:00
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit ieri cu omologul său chinez, Li Keqiang, și cu oamenii de afaceri de la Beijing, pe care i-a invitat să investească în România.
Premierul Victor Ponta a fost primit ieri, la Beijing, de omologul său Li Keqiang. Șeful Executivului de la București a fost întâmpinat cu un ceremonial militar impresionant, în cadrul căruia s-au tras câteva salve de tun.
De altfel, gazdele chineze au fost preocupate, până la perfecțiune, ca toate detaliile primirii lui Ponta să fie puse la punct. De la disciplina ireproșabilă a militarilor din garda de onoare, până la angajații Guvernului chinez care ștergeau scările clădirii aproape obsesiv. După intonarea imnurilor, Ponta și Keqiang au discuta preț de mai multe zeci de minute.
După întrevedere, cei doi premieri au făcut declarații entuziaste. Într-un limbaj atent studiat, în concordanță cu normele diplomatice. „Sărbătorim 65 de ani și mă bucur să constat că aceste relații s-au dezvoltat”, a spus premierul. Apoi a punctat că, dacă în 2013, nivelul schimburilor comerciale a fost de doar 4 miliarde de dolari, ele au crescut, în primul trimestru, cu 30%.
Drept răspuns, Li Keqiang a punctat că Victor Ponta este „un prieten bun”. „Vom încerca să consolidăm și să aprofundăm potențialele schimburi și să avem rezultate substanțiale”, a promis premierul chinez. Pentru ziariști, regulile de acces în cladirea Guvernului chinez au fost draconice. Intrarea s-a făcut pe rând, câte unul, în șir indian, în ordinea prevăzută în lista delegației de presă.
Infrastructură rutieră și ferată
Înainte de întrevederea celor doi șefi de guverne, s-au semnat două acorduri economice. Unul vizează utilizarea energiei nucleare, parafat, de vicepremierul Liviu Dragnea. Al doilea a fost semnat de primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, și se referă la construirea unui cartier de locuințe. Acesta va avea 35 de blocuri, cu 1.850 de apartamente, valoarea totală a proiectului fiind de 35 de milioane de euro. Lucrările vor începe în octombrie 2014, iar termenul de finalizare este de doi ani.
Premierul Ponta a luat parte și la o masă rotundă cu oamenii de afaceri chinezi, și i-a invitat să investească în România, în special în agricultură, energie și infrastructură, rutieră și ferată.
Vicepremierul Liviu Dragnea și-a exprimat și el convingerea că proiectele negociate cu partea chineză vor fi finalizate. „Putem să înțelegem că nu vă este ușor cu legislația europeană, nici nouă nu ne-a fost ușor, aveți în România un sprijin instituțional”, lea spus Dragnea oamenilor de afaceri chinezi.