Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Premierul Ponta, împotmolit în câmpul tactic al grupării SRI-DNA | ANTI-OPINIE
Premierul Ponta, împotmolit în câmpul tactic al grupării SRI-DNA | ANTI-OPINIE

Premierul Ponta, împotmolit în câmpul tactic al grupării SRI-DNA | ANTI-OPINIE

Toți știm, toți am trecut prin așa ceva într-un fel sau altul, sunt momente în viață în care nu mai contează care este adevărul și unde este minciuna, nu contează câtă dreptate ai sau nu ai, nu contează cât de legitime îți sunt dezamăgirea și amărăciunea, când trebuie să pleci, trebuie să te retragi din locul pe care îl ocupi, să-l lași liber.

Asta pentru că, dacă mai rămâi, oricât de îndreptățit ai fi s-o faci, răul pe care îl generează prezența ta este mult mai mare decât beneficiul rămânerii pe poziție. Este exact situația în care se găsește Victor Ponta acum.

Oricât de străvezie ar fi lucrătura grupării SRI-DNA, oricât de mâncate de molii și scoase de la naftalină ar fi acuzațiile aduse, oricât s-ar fi străduit SRI să nu-și lase amprentele în câmpul tactic al operațiunii „Guvern pentru liniștea lui Iohannis”, actualul premier nu prea mai are soluții. Ca o paranteză, pentru această lovitură tactică, principalul serviciu de informații interne al țării s-a ferit ca dracu de tămâie să-și mai lase iscălitura pe comunicatul DNA, prin care s-a declanșat tărășenia: „În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”, de unde, înainte vreme, făceau gât dacă nu erau menționați. Șefii serviciului au știut de ce fac asta: una este să apari cu sprijin de specialitate, de tip „miliția economică”, alta este să apari complice cu semnătură la o răsturnare de guvern și la o imediată schimbare de majoritate parlamentară!

Că lucrurile stau așa, că SRI se ocupă cu acțiuni ilegale împotriva instituțiilor statului și a reprezentanților lor, în vederea influențării și deturnării deciziilor acestora sau chiar a eliminării lor, sunt chestiuni deasupra oricăror îndoieli. Ne-a spus-o foarte clar, în repetate rânduri, fostul președinte Băsescu. Mai recent, într-un interviu, ne-a spus-o și Daniel Morar, judecător al Curții Constituționale, totodată fost şef al DNA, arătând cu degetul fără niciun fel de echivoc: când din partea SRI au apărut ameninţări directe la Curtea Constituţională sau ameninţări prin articole de presă, atunci deja s-a depăşit un cadru legal. Ar fi ridicol să-și imagineze cineva că cei doi nu știu ce vorbesc, când se referă la ceva ce ei înșiși au construit, ceva de care ei înșiși au beneficiat.


Când ar trebui să-și dea demisia? Ideal ar fi imediat după ce va fi respinsă moțiunea de cenzură, depusă vinerea trecută de liberali, fix în ziua în care SRI muta în câmpul tactic, absolut întâmplător, prin chemarea lui Ponta la DNA.


Cu toate astea, cum spuneam mai sus, Victor Ponta nu mai are încotro. Pe de o parte, cumnatul arestat, mama anchetată, socrul încolțit, pe de alta, ștampilă de hoț, pusă de gruparea SRI-DNA, devine clar, premierul trebuie să plece. Pentru mine, asta este foarte limpede, întrebarea pe care mi-o pun ține de altceva. Când ar trebui să-și dea demisia? Ideal ar fi imediat după ce va fi respinsă moțiunea de cenzură, depusă vinerea trecută de liberali, fix în ziua în care SRI muta în câmpul tactic, absolut întâmplător, prin chemarea lui Ponta la DNA. Astfel, demisia sa ar veni imediat după ce ar fi evident cine deține majoritatea în Parlamentul României. Această majoritate ar putea avansa, la scurt timp, președintelui Iohannis, numele unui nou premier, iar președintelui, potrivit Constituției, nu i-ar mai rămâne decât să-i întrebe pe cei de la SRI ce să facă în continuare.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.