Mihai Tudose a spus în in interviul dat la România Tv că, deocamdată, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat doar "o schiță de proiect", "ce a înțeles domnia sa din discuțiile cu ceilalți". Acest proiect urmează să fie trimis la CSM, "să vedem cu ce vine" de acolo, în condițiile în care, "la guvern, oficial, nu a venit".

 

Primul ministru a dorit însă să îi asigure pe protestatari că se va ține cont de poziția lor, atunci când proiectul va ajunge la guvern. Va ține cont atât de avizul CSM, cât și de vocea oamenilor.

 

Una dintre cele mai importante schimbări anunțate de Tudorel Toader este excluderea președintelui României din procedura de numire a șefului DNA, DIICOT și Procurorului General. Tudorel Toader a anunțat modificări și în ceea ce privește răspunderea magistraților: procurorii și judecătorii vor răspunde material pentru erorile judiciare. De asemenea, magistrații reclamați pentru posibile fapte penale vor fi urmăriți penal de o direcție nouă din Parchetul General, separată de DNA și DIICOT.

 

Tudorel Toader mai propune subordonarea politică a Inspecției Judiciare, care ar urma să treacă de la CSM, la Ministerul Justiției.

 

El a anunțat și că viitori șefi ai DNA, DIICOT și Parchetului General vor avea mandate de 4 ani, in loc de 3 ani. Actualii procurori șefi nu vor beneficia de acest proiect.

 

Tudorel Toader a anunțat și o schimbare radicală în magistratură: nu vor mai exista procurori și judecători sub 30 de ani.