Premierul LIBANEZ se întoarce la Beirut și va da explicații legate de DEMISIA sa
- Simona Stupar
- 19 noiembrie 2017, 11:58
Premierul Saad Hariri a declarat că se va întoarce în Liban pentru a sărbători Ziua Independenței, miercuri, și va explica situația în care se află, după demisia-șoc pe care a anunțat-o în Arabia saudită, care a provocat o criză politică.
După întâlnirea cu președintele francez Emmanuel Macron de ieri, de la Paris, care vrea să găsească o soluție la criză, Hariri a spus că își va face cunoscută poziția atunci când se va întoarce la Beirut.
„După cum știti, am demisionat din funcție și voi discuta despre asta în Liban”, le-a spus el jurnaliștilor, adăugând că trebuie să se întâlnească cu președintele Michel Aoun înainte de a merge mai departe.
Anunțul fostului premier libanez vine după două săptămâni de incertitudine, creată de decizia-surpriză de a demisiona, în 4 noiembrie.
Eșecul lui de a se întoarce în Liban de atunci până acum a provocat zvonuri și speculații că este ținut ostatic în Riad, informații pe care atât el, cât și saudiții le-au negat. „Să spui că sunt reținut în Arabia saudită împotriva voinței mele și nu pot părăsi țara este o minciună”, a scris el pe Twitter, înainte de pleca la Paris.
Soția lui Hariri și fiul său cel mare, Houssam, l-au însoțit la prânzul cu Macron de la Palatul Elysee, dar cei doi copii mai mici ai lor, care sunt acum în Arabia Saudită, au rămas acolo „pentru examenle școlare”, a spus o sursă apropiată premierului libanez, citată de The Guardian.
După întâlnirea cu Macron, biroul președintelui francez a anunțat că acesta va „continua să ia toate măsurile necesare pentru stabilitatea Libanului”. „Vrem să ajutăm la reducerea tensiunilor în zonă”, a precizat Palatul Elysee, fără să spună dacă Hariri și-a confirmat demisia în fața șui Macron.
Președintele francez le-a telefonat omologilor săi din SUA și Egipt, Donald Trump și Abdel Fattah al-Sisi, ca și prințul saudit, Mohammed Bin Salman, și secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru a discuta despre „situația din Orientul Mijlociu”.
Libanul s-a aflat sub conducerea franceză jumătate din secolul 20, iar Parisul încearcă acum să capitalizeze sprijin internațional pentru Liban, în funcție de cum va evolua situația în zonă. Decizia misterioasă a lui Hariri de a demisiona, pe care președintele libanez a refuzat s-o accepte, deși Hariri a rămas în străinătate - a provocat îngrijorare pentru democrația fragilă a Libanului.
Hariri este cetățean libanez și saudit, care se bucură de susținerea Riadului, iar când a demisionat a declarat că se teme pentru viața sa. A acuzat rivalul saudiților, Iranul, și pe puternicul său aliat Hezbollah-ul, de destabilizarea țării sale.
Demisia lui Hariri a fost văzută ca o escaladare a bătăliei pentru influența între Arabia Saudită sunită și Iranul șiit, care susțin părți rivale în conflictele din Siria și Yemen.