Premierul LIBANEZ se întoarce la Beirut și va da explicații legate de DEMISIA sa

Premierul LIBANEZ se întoarce la Beirut și va da explicații legate de DEMISIA sa

Premierul Saad Hariri a declarat că se va întoarce în Liban pentru a sărbători Ziua Independenței, miercuri, și va explica situația în care se află, după demisia-șoc pe care a anunțat-o în Arabia saudită, care a provocat o criză politică.

După întâlnirea cu președintele francez Emmanuel Macron de ieri, de la Paris, care vrea să găsească o soluție la criză, Hariri a spus că își va face cunoscută poziția atunci când se va întoarce la Beirut.

„După cum știti, am demisionat din funcție și voi discuta despre asta în Liban”, le-a spus el jurnaliștilor, adăugând că trebuie să se întâlnească cu președintele Michel Aoun înainte de a merge mai departe.

Anunțul fostului premier libanez vine după două săptămâni de incertitudine, creată de decizia-surpriză de a demisiona, în 4 noiembrie.

Eșecul lui de a se întoarce în Liban de atunci până acum a provocat zvonuri și speculații că este ținut ostatic în Riad, informații pe care atât el, cât și saudiții le-au negat. „Să spui că sunt reținut în Arabia saudită împotriva voinței mele și nu pot părăsi țara este o minciună”, a scris el pe Twitter, înainte de pleca la Paris.

Soția lui Hariri și fiul său cel mare, Houssam, l-au însoțit la prânzul cu Macron de la Palatul Elysee, dar cei doi copii mai mici ai lor, care sunt acum în Arabia Saudită, au rămas acolo „pentru examenle școlare”, a spus o sursă apropiată premierului libanez, citată de The Guardian.

După întâlnirea cu Macron, biroul președintelui francez a anunțat că acesta va „continua să ia toate măsurile necesare pentru stabilitatea Libanului”. „Vrem să ajutăm la reducerea tensiunilor în zonă”, a precizat Palatul Elysee, fără să spună dacă Hariri și-a confirmat demisia în fața șui Macron.

Președintele francez le-a telefonat omologilor săi din SUA și Egipt, Donald Trump și Abdel Fattah al-Sisi, ca și prințul saudit, Mohammed Bin Salman, și secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru a discuta despre „situația din Orientul Mijlociu”.

Libanul s-a aflat sub conducerea franceză jumătate din secolul 20, iar Parisul încearcă acum să capitalizeze sprijin internațional pentru Liban, în funcție de cum va evolua situația în zonă. Decizia misterioasă a lui Hariri de a demisiona, pe care președintele libanez a refuzat s-o accepte, deși Hariri a rămas în străinătate - a provocat îngrijorare pentru democrația fragilă a Libanului.

Hariri este cetățean libanez și saudit, care se bucură de susținerea Riadului, iar când a demisionat a declarat că se teme pentru viața sa. A acuzat rivalul saudiților, Iranul, și pe puternicul său aliat Hezbollah-ul, de destabilizarea țării sale.

Demisia lui Hariri a fost văzută ca o escaladare a bătăliei pentru influența între Arabia Saudită sunită și Iranul șiit, care susțin părți rivale în conflictele din Siria și Yemen.