Evenimentul Zilei > International > Premierul japonez ar urma să fie primul lider străin care se va întâlni cu Biden
Premierul japonez ar urma să fie primul lider străin care se va întâlni cu Biden

Premierul japonez ar urma să fie primul lider străin care se va întâlni cu Biden

LE POINT. "Dacă circumstanțele o vor permite", Yoshihide Suga va vizita Statele Unite în luna aprilie, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului japonez.

Primul lider străin care se va întâlni personal cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, ar putea fi premierul japonez Yoshihide Suga. Acesta din urmă intenționează să viziteze Statele Unite în luna aprilie, a anunțat guvernul japonez vineri, 12 martie. „Dacă circumstanțele o vor permite, prim-ministrul Suga va vizita Statele Unite în prima jumătate a lunii aprilie”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului japonez Katsunobu Kato.

Yoshihide Suga ar deveni astfel „primul lider străin care se va întâlni față în față” cu Joe Biden, care şi-a făcut intrarea la în Casa Albă în ianuarie, a adăugat Katsunobu Kato. Posibilitatea unei vizite a premierului japonez în Statele Unite fusese deja menționată în mass-media japoneză și americană, dar nu fusese confirmată oficial. Tokyo semnalase deja intenția lui Yoshihide Suga de a se întâlni cu liderul american cât mai curând posibil pentru a consolida parteneriatul dintre cele două țări, pe fondul îngrijorărilor legate de China.

Katsunobu Kato a precizat că întâlnirea va avea în mod special ca teme situația din zona Indo-Pacificică, măsurile împotriva pandemiei coronavirusului și schimbările climatice. Programul precis al vizitei este încă în curs de elaborare, a adăugat el. Katsunobu Kato a mai spus că premierul Suga și ceilalți membri ai delegației japoneze vor fi vaccinați cu toții înainte de a călători la Washington.

Campania de vaccinare a început încet în arhipelagul japonez, aproximativ 180.000 de lucrători din domeniul sănătății fiind vaccinați până acum. Joe Biden și Yoshihide Suga urmau să participe mai târziu în cursul zilei cu prim-miniștrii australian și indian la un summit virtual al „Quad”, alianța care urmărește să contrabalanseze puterea chineză.

https://www.lepoint.fr/monde/le-premier-ministre-japonais-devrait-etre-le-premier-dirigeant-etranger-a-rencontrer-biden-12-03-2021-2417439_24.php