Deschizând o reuniune a partidului său de stânga Syriza, la o zi după o reuniune la Bruxelles fără progrese, premierul Tsipras şi-a exprimat cu toate acestea încrederea că se va ajunge la un moment dat la un acord între Grecia şi creditorii săi, informează Agerpres, care citează AFP. 

El a condiţionat revenirea creditorilor FMI la Atena printr-o schimbare radicală a atitudinii FMI. „Aşteptăm ca FMI să-şi revizuiască pe cât de repede posibil previziunile sale (…) pentru ca discuţiile să poată continua la nivel ethnic”, a declarat premierul Greciei. 

Tsipras a îndemnat-o nominal pe Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, „să-şi încurajeze ministrul de finanţe să înceteze cu agresivitatea lui permanentă” faţă de Grecia. 

Premierul grec a făcut aceste declaraţii la o zi după o reuniune la Bruxelles menită să relanseze negocierile pentru menţinerea Greciei supra-îndatorate pe perfuzie financiară, în condiţiile în care temerile privind o nouă criză a datoriei greceşti sunt alimentate de lunile de dezacorduri între zona euro şi FMI. Această reuniune nu s-a soldat cu progrese, FMI insistând asupra unor estimări pesimiste cu privire la economia greacă. 

FMI cere o scădere substanţială a datoriei greceşti, exclusă de Berlin, şi măsuri suplimentare de austeritate, respinse de Atena, pentru a respecta ambiţioasele obiective de excedent bugetar trasate Greciei de către creditorii săi europeni.