Premierul grec cere mai mult timp pentru reforme. "Ceea ce vrem este un pic de aer pentru a respira"

Premierul grec cere mai mult timp pentru reforme. "Ceea ce vrem este un pic de aer pentru a respira"

Premierul grec, Antonis Samaras, cere mai mult timp pentru a pune în practică reformele structurale cerute de creditorii internaţionali ţării sale în cadrul planului de ajutor.

"Tot ceea ce vrem este un pic de aer pentru a respira, pentru a pune economia pe drumul cel bun şi pentru a creşte veniturile statului. Mai mult timp nu înseamnă automat mai mulţi bani", a declarat Samaras într-un interviu apărut în Bild, în contextul în care urmează să efectueze la sfârşitul acestei săptămâni o vizită la Paris şi Berlin.

"Vreau ca lucrurile să fie clare: nu cerem bani suplimentari, ne vom ţine angajamentele şi ne vom îndeplini obiectivele. Însă trebuie să relansăm creşterea, întrucât acest lucru ar permite reducerea deficitelor", spune şeful guvernului de la Atena.

"Dacă Grecia este lăsată acum să cadă, incertitudinea pentru celelalte ţări şi vulnerabilitatea lor vor spori", mai afirmă el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul elen a avertizat şi că o ieşire a Greciei din zona euro ar fi "o catastrofă". "Asta ar însemna cel puţin cinci ani de recesiune suplimentară şi un şomaj de peste 40%. Ar fi un coşmar pentru Grecia: un dezastru economic, tulburări sociale şi o criză fără precedent a democraţiei", susţine Samaras.

"Nivelul de trai în Grecia a scăzut cu 35% în ultimii trei ani. O revenire la drahmă ar însemna imediat că (nivelul de trai) ar scădea cu cel puţin 70%. Ce societate, ce democraţie poate supravieţui unui astfel de lucru?", se întreabă şeful guvernului de la Atena.

Grecia, care a intrat în al cincilea an de recesiune, trebuie să realizeze economii de 11,5 miliarde de euro prin reduceri bugetare drastice şi prin reforme structurale. Antonis Samaras ar vrea să obţină o amânare de doi ani, prelungind de la 2014 la 2016 termenul limită pentru revenirea la echilibrul bugetar.

Germania refuză însă pentru moment orice renegociere a planului de ajutor şi a repetat în ultimele săptămâni că nu va lua nicio decizie înainte de publicarea unui raport al creditorilor internaţionali - UE, FMI şi BCE - reuniţi în Troica. Acest raport, care este aşteptat în septembrie, va evalua progresele reformelor adoptate de Grecia şi va fi decisiv în decizia de transferare a unei tranşe de ajutor suplimentar de 31,5 miliarde de euro.