Oficiali români din cadrul serviciilor de informații au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că atentatele sângeroase din Paris reprezintă „un eșec al serviciilor secrete franceze”. Referitor la acest aspect, într-un interviu acordat postului RMC-BFMTV, primul ministru francez, Manuel Valls, a spus că „Franţa nu a terminat cu ameninţările” și că guvernul a recunoscut „breşe” în sistemul de securitate al ţării. EVZ a precizat că, deși au fost avertizați de omologii lor algerieni despre atacuri iminente în capitala Franței, agenții din Hexagon nu au putut împiedica masacrul. Aceasta în ciuda faptului că, susțin sursele noastre, frații Kouachi se aflau sub supraveghere judiciară. „Timp de două luni, aceștia nu au fost verificați, deși trebuia să se prezinte în fața autorităților periodic”, au explicat aceleași surse.

Premierul Franței a mai spus că „autorul atacurilor de la Montrouge și Vincennes (Amedy Coulibaly n.r.) a avut, cu siguranță, complici. Poliția continuă operațiunile de căutare și identificare a acestora.”. Așa cum a dezvăluit EVZ, oficialii români a spus că cei trei atentatori făceau parte dintr-o grupare care s-a antrenat special cum să comită atentate, dar nu au stabilit o dată precisă, așa cum s-a întâmplat în alte cazuri, precum cele din 11 septembrie 2001, de exemplu.  „Aici vorbim de un atentat de tip nou, de un efect-surpriză. Deoarece, deși au fost antrenați cum să comită atentate, li s-a spus să acționeze când decid ei. Ceea ce e greu de prevăzut fără o monitorizare atentă”, au explicat oficiali din serviciile de informații. Așa cum avea să reiasă după atentate, cei doi frați aveau informații despre data și ora la care a avut loc ultima ședință de redacție a foștilor membri din conducerea „Charlie Hebdo”.

Atacurile armate, soldate cu 17 morți, au luat prin surprindere serviciile secrete franceze. Despre această amenințare „de tip nou” a atras atenția, încă din luna iulie 2014, directorul SRI, George Maior, într-un interviu acordat „Evenimentului zilei”.