Premierul Erdogan: Turcia nu va ataca Siria. Ankara îşi mobiliezează tancurile la graniţa cu Siria

Premierul Erdogan: Turcia nu va ataca Siria. Ankara îşi mobiliezează tancurile la graniţa cu Siria

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa nu are de gând să atace Siria, acuzată că a doborât un avion militar al Turciei, vinerea trecută. În pofida acestei declaraţii, pe fondul tensiunilor dintre Damasc şi Ankara, Turcia a trimis un număr mare de tancuri şi alte vehicule blindate la graniţa cu Siria.

"Turcia, poporul turc, nu are intenţia de a ataca Siria", a spus şeful guvernului de la Anakara, citat de agenţia de presă Anatolia. Conform ziarului Hurriyet, 15 tancuri au fost trimise în plus faţă de armele cu rază lungă de acţiune şi alte echipamente militare. "Încă un convoi sub pază suplimentară, de teama unor atacuri din partea rebelilor kurzi, se deplasează în prezent spre frontiera' cu Siria", scria Hurriyet.

Ankara a început să-şi comaseze armata la graniţa cu Siria la câteva ore după ce premierul Recep Tayyip Erdogan a promis că ţara sa va lua măsuri de retorsiune împotriva Damascului pentru avionul doborât. Erdogan a declarat că Turcia îşi schimbă regulile în relaţia cu Siria şi l-a denunţat pe fostul aliat ca pe un "pericol clar şi imedia"'.

De cealaltă parte, preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a adresat către noul său guvern, afirmând că Siria se află "într-o stare de război real"'.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Trăim într-o stare de război reală din toate părţile, iar atunci când suntem în situaţie de război, întreaga politică a tuturor partidelor, în toate sectoarele, trebuie să fie direcţionată spre victoria în acest război", a spus al-Assad, într-o declaraţie adresată guvernului său.