Premierul Ciucă a chemat sindicatele din Educație la o nouă rundă de negocieri. Pe 22 aprilie este anunțată greva generală

Nicolae Ciucă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

După discuțiile de la Guvern, dintre premierul Ciucă și sindicatele din Educație, care s-au încheiat fără un rezultat concret, premierul Nicolae Ciucă a convocat o nouă rundă de negocieri.

Șefii sindicatelor din Educație sunt așteptați la Guvern, în cursul zilei de luni, pentru noi discuții care să caute soluții pentru detensionarea situației din învățământ.

Premierul a mai spus că profesorii se bucură de întreaga lui apreciere și că este de acord ca aceștia să primească salarii mai mari.

„Am participat la acest dialog pentru că suntem cu toții de acord că învățământul este prioritate națională, iar acest aspect trebuie să se reflecte în investițiile pe care le facem și în măsurile pe care le luăm. Respect munca oamenilor de la catedră și a întregului personal implicat în procesul educațional, iar cariera didactică trebuie să fie predictibilă și apreciată în raport cu importanța socială pe care o are. Am decis să facem demersurile pentru efectuarea plăților aferente Anexei 8, inclusiv pentru personalul nedidactic. În acest fel, aplicarea Legii 153 devine unitară la nivelul sistemului de învățământ. Noul program de guvernare va include angajamentele noastre ferme de prioritizare a aplicării unei salarizări conforme cu importanța acordată educației. La nivelul Ministerului Muncii deja a demarat procesul de centralizare a grilelor de salarizare, iar viitoarea Lege a salarizării va ajunge pe masa Legislativului la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

S-au deblocat posturile din Educației

De asemenea, în cursul zilei de miercuri, Guvernul României a aprobat un memorandum prin care angajările din Educație, au fost deblocate.

Prin această nouă hotărâre, Guvernul a decis să elimine interdicția de a se face noi angajări, până la data de 1 ianuarie 2024.

De asemenea, investițiile din educație, sunt în plină derulare. În ultimele luni au fost lansate șase proiecte care au finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale din România.

”Valoarea totală a acestor proiecte este două miliarde de euro, și vizează reducerea abandonului școlar, dotarea unităților de învățământ cu mobilier, laboratoare de informatică și științe, laboratoare inteligente, precum și înființarea de grădinițe comunitare ori ludoteci, în cadrul serviciilor complementare, ori de noi școli, la standarde europene”, anunță Guvernul României.