Premierii Bulgariei și Greciei inaugurează oficial conexiunea de gaz cu Grecia

Premierii Bulgariei și Greciei inaugurează oficial conexiunea de gaz cu Grecia Sursa foto: Arhiva evz

Premierii Bulgariei și Greciei vor participa vineri la o ceremonie de inaugurare oficială a interconectorului de gaze Grecia - Bulgaria.

Ceremonia, cu participarea lui Kiril Petkov și Kyriakos Mitsotakis, va avea loc la Komotini, a anunțat publicația „Kathimerini”, care-l citează pe ministrul grec al mediului și energiei. Kostas Skrekas a declarat, la o conferință a revistei Economist, că întreaga instalație va fi operațională până la sfârșitul lunii. La același forum, el a menționat că datorită terminalului de descărcare a gazelor lichefiate de pe insula Revithousa, până la 80% din necesarul zilnic de gaze naturale ale Bulgariei este deja acoperit, scrie publicația bulgară Dvenik.

Skrekas a mai menționat că printre proiectele planificate, care consolidează rolului Greciei ca centru de distribuție a energiei pentru o zonă vastă, ce ajunge până în Italia, se numără și creșterea capacității conexiunii de transport a energiei electrice cu Bulgaria. Celelalte astfel de noi locații sunt gazoductul East Med pentru zăcăminte de gaze din estul Mediteranei și o legătură de transport de energie cu Egipt.

Interconectorul de gaze cu Bulgaria este unul dintre cele mai tergiversate proiecte - cu mai bine de un deceniu - în timpul guvernelor prmeierului Boiko Borisov. Cu o capacitate de 3 miliarde de metri cubi pe an (aproximativ cât este și consumul Bulgariei), acesta este considerat ca fiind principala cale de import de gaz azer, dar și de livrare a gazului lichefiat de către nave din SUA sau din țări din Golful Persic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Capacitatea sa poate fi mărită la 5 miliarde de metri cubi, adică instalația să aibă o importanță regională cu livrări de tranzit în principal către România, dar și către Macedonia de Nord. La data de 23 iunie, compania de proiect ICGB a anunțat că din punct de vedere administrativ există angajamente de dus la îndeplinire înainte de începerea operațiunii comerciale, dintre care unele pot fi îndeplinite în paralel cu finalizarea activităților de construcție și testare.

Însuși ICGB trebuie să fie certificată ca operator de transport independent, pentru a avea dreptul de a opera interconexiunea comercială. În acest scop, este așteptat un aviz al Comisiei Europene, care să permită autorităților naționale de reglementare în domeniul energiei din Bulgaria și Grecia - Comisia de Reglementare în Energie și Apă și RAE - să emită o decizie comună finală privind certificarea. Aceasta, la rândul său, va impune introducerea unei noi structuri de conducere pentru ICGB - inclusiv adoptarea unui nou statut și alegerea membrilor consiliului de conducere și de supraveghere.

Alte instituții din partea bulgară au și ele angajamente administrative înainte de punere în funcțiune: Direcția pentru Controlul Național al Construcțiilor, Ministerul Afacerilor Interne - Direcția Generală privind Siguranța la Incendiu și Protecția Populației, Agenția de Stat pentru Supraveghere Metrologică și Tehnică, Direcția Generală “Inspecția pentru Supravegherea Tehnică de Stat”, Ministerul Mediului și Apelor, Inspectoratul Regional pentru Mediu și Ape, Direcția Bazinală, autorități rutiere și Inspectoratul Regional pentru Sănătate.

În plus, trebuie eliberat un Aviz de începere a activității de licențiere, pentru care o condiție necesară este semnarea actului 15 pentru locație. Avizul de începere a activității de licențiere se eliberează de Comisia pentru Reglementare în energie și Apă și este o condiție pentru desfășurarea activității de transport de gaze naturale. (Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR)