O echipă de dezvoltatori în domeniul energiei geotermale din SUA plănuieşte să pompeze 91 de milioane de litri de apă în interiorul vulcanui adormit Newberry, din centrul statului Oregon.
Testul va fi realizat în această vară şi îşi propune să demonstreze funcţionabilitatea unei noi tehnologii în domeniul enegiei verzi. Acest proiect este promiţător şi a atras sprijinul financiar al guvernului federal, precum şi a altor investitori privaţi, printre care şi Google. Investiţiile se ridică la 43 de milioane de dolari. Cei care au iniţiat proiectul speră ca apa să revină la suprafaţa suficient de repede şi de fierbinte pentru a oferi o alternativă ieftină şi curată de energie, care nu este dependentă de soare, ori de vânt. Până acum, gazul natural ieftin a pus o piedică în dezvoltarea tehnologiei care ţine de energia geotermală. Mai există şi teama ca prin pompări şi sondări la mare adâncime să nu se provoace cutremure şi instabilitate a scoarţei.
În energia geotermală, apa caldă sau aburul care se află la mică adâncime de suprafaţă sunt folosite pentru a pune în funcţiune o turbină. Odată pusă în mişcare, se creează energie. Până acum, zonele viabile au fost deja exploatate. Acesta sunt, în special, în partea de vest a SUA. Însă, prin noua tehnologie, procesul va putea fi repetat oriunde.
Un loc ideal pentru acest experiment este vulcanul Newberry. Din 2008, dezvoltatorii proiectului au pregătit deja terenul: au săpăt puţuri de mare adâncime. Apa rece urmează să fie pompată, iar aburii vor fi folosiţi pentru alimentarea turbinelor.
Filmul realizat de cei de la EGS explică în detaliu proiectul şi modul în care funcţionează energia geotermală: <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Oscqx08zBXQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>