Premieră! Vestea anului pentru administratorii de firme

Premieră! Vestea anului pentru administratorii de firme

Procesul de digitalizare a colectării taxelor și impozitelor a devenit pentru reprezentanții Direcției de Impozite și Taxe Locale (DITL) a Sectorului 5 o prioritate absolută în ultimul timp, instituția reușind să implementeze în timp record procedurile de plată prin sistemul online a tuturor taxelor și amenzilor care revin în sarcina contribuabililor, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice. Pentru a simplifica sistemul de plăți și a elimina cozile din fața ghișeelor, mai marii Primăriei Sector 5 au hotărât să introducă, în cazul firmelor, obligativitatea de a-și achita îndatoririle de plată doar prin modulul online. „Vom fi prima instituție din țară care nu le va mai permite persoanelor juridice să efectueze plăți la ghișeu, totul urmând a fi digitalizat”, a afirmat pentru Evenimentul Zilei primarul Sectorului 5, Daniel Florea.

„Până la sfârșitul lunii decembrie, vom pune la punct sistemul de plăți exclusiv online în situația societăților comerciale care activează pe raza sectorului. Vom fi primii la nivel de țară care vom face acest lucru, așa cum am fost primii și la capitolul digitalizare a serviciilor către persoane fizice, prin introducerea unor proceduri de plată online. Practic, la nici un ghișeu al DITL Sector 5 nu va mai fi posibilă emiterea unui certificat fiscal sau plata impozitelor pe care firma respectivă trebuie să le achite.

Totul se va face doar online, iar administratorii societăților vor fi nevoiți să apeleze la una din nenumăratele modalități de plată online din cele pe care le punem la dispoziție.  În felul acesta vor fi eliminate inconveniente ale lucrului cu publicul precum așteptatul la cozi sau aglomerația din fața ghișeelor”, a declarat edilul Daniel Florea. Primarul Sectorului 5 a adăugat că digitalizarea serviciilor DITL în cazul persoanelor juridice va fi mult mai ușor de implementat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În plină eră a tehnologizării și digitalizării, orice firmă are personal calificat în lucrul cu PC-ul, așa că nu va fi pentru ei o problemă să se adapteze condițiilor impuse de noi. În acest moment, Direcția de Impozite și Taxe a Sectorului 5 are cea mai largă paletă de colectare a impozitelor și taxelor din țară, iar totul se face la nivel informatic”, a mai punctat Daniel Florea.

Rapid și ușor, prin Centrul de Plăți Un-Doi

Printre modalitățile de care vorbește primarul Sectorului 5, puse de către DITL la dispoziția persoanele juridice de pe raza sectorului pentru plata taxelor și impozitelor către DITL se numără: folosirea terminalelor de tipul Qiwi, Selfpay, a punctelor de colectare din benzinăriile OMV și Petrom, Poșta Română, CEC Bank sau prin intermediul „Centru de Plăți Un-Doi”.

Acestea din urmă sunt reprezentate de o aplicație online care permite plata imediată și fără bătăi de cap, a taxelor și impozitelor către Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL) Sector 5, de oriunde din țară și în orice moment. E suficient doar ca respectivul administrator de firmă să meargă la un astfel de centru de plăți Un-Doi, să îi dea oficiantului de acolo date despre firma sa, pentru a putea fi identificat în sistem (CUI sau RO, n. red), și să solicite plata dărilor pe care trebuie să le efectueze. Este introdus în sistem, identificat ca societate comercială, iar dovada achitării facturilor ajunge instant în evidențele noastre”, a declarat pentru Evenimentul Zilei Adrian Pătrașcu, omul responsabil de digitalizarea în cadrul DITL Sector 5 a sistemului de plăți online.

De oriunde din România

Avantajul folosirii acestei modalități de plată este dat, potrivit lui Adrian Pătrașcu, de faptul că nici un contribuabil nu trebuie să se mai deplaseze la DITL Sector 5.

„Poți face plățile de la orice centru comercial, magazin sau Mall în cadrul căruia ființează un astfel de centru de plăți. În plus, nici măcar nu trebuie să te afli în București pentru că Un-Doi Centru de Plăți există în toate marile orașe ale României. Se evită, în felul acesta, aglomerația de la ghișeele DITL Sector 5 și nici nu sunt ținuți pe loc contribuabilii persoane fizice care, până acum erau obligați să aștepte cu orele, la coadă, pentru ca treburile financiare ale unui administrator de firmă (care se prezintă, de regulă la ghișeu cu un vraf de acte al căror studiu necesită timp îndelungat), să fie rezolvate de oficiantul DITL Sector 5”, a mai punctat Adrian Pătrașcu.

Fără aglomerație la ghișeu    

Aplicația „Centrul de plăți Unu-Doi” face parte dintr-o serie de proceduri de plată online implementate cu succes de către Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 5 în relația cu contribuabilul persoană juridică. „Este foarte practică pentru că nu e nevoie să te deplasezi, pentru a plăti impozitul pe mașină, pe casă sau orice alte taxe, sau pentru a obține un certificat fiscal, la ghișeele Direcției de Taxe și Impozite de care aparții, situație în care pierzi timp prețios, pe de o parte, iar pe de alta trebuie să suporți supliciul statului la coadă și al stresului generat de aglomerație.

Ca să nu mai vorbim de situația în care ești la serviciu sau pur și simplu în vacanță în alt oraș al țării, iar deplasarea cu pricina înseamnă să te învoiești câteva ore bune sau chiar întreaga zi pentru a-ți plăti taxele sau, cazul în care ești plecat în concediu, să îți întrerupi voiajul pentru a fi la zi cu plata impozitelor și a taxelor”, a mai declarat managerul de proiecte plăți online din cadrul DITL Sector 5.