Evenimentul Zilei > Social > PREMIERĂ TV. Pura Vida/The Ridge, filmul în care alpinistul Horia Colibășanu își joacă PROPRIUL ROL de salvator, se difuzează în România, pe 1 Decembrie
PREMIERĂ TV. Pura Vida/The Ridge, filmul în care alpinistul Horia Colibășanu își joacă PROPRIUL ROL de salvator, se difuzează în România, pe 1 Decembrie

PREMIERĂ TV. Pura Vida/The Ridge, filmul în care alpinistul Horia Colibășanu își joacă PROPRIUL ROL de salvator, se difuzează în România, pe 1 Decembrie

Filmul documentar Pura Vida/The Ridge, al celei mai ample operațiuni de salvare din istoria Himalayei, va fi difuzat de Ziua Națională, începând cu orele 18.00, la Discovery Channel. Filmul, produs în Spania cu trei ani în urmă, îl are ca protagonist-cheie pe alpinistul timișorean Horia Colibășanu, sportiv care și-a pus viața în pericol în încercarea de a-și salva de la moarte partenerul de ascensiune, pe spaniolul Iňaki Ochoa de Olza.

Horia Colibășanu, un stomatolog timișorean, este alpinistul cu cele mai bune performanțe la altitudine extremă din România. Este singurul român care a escaladat trei dintre vârfurile de 8.000 de metri cu cea mai ridicată rată de mortalitate: Annapurna, K2 și Dhaulagiri. Cinci dintre cele șapte vârfuri de 8.000 de metri atinse au fost în premieră pentru România. Horia Colibășanu se cațără în stil pur, sportiv, fără să folosească oxigen artificial și șerpași de altitudine. Are 38 de ani.  

Acțiunea filmului se petrece în 2008 pe Muntele Annapurna (8.091m) din Nepal, munte considerat unul dintre cei mai periculoși din lume, în timpul unei expediții în care se află Horia Colibășanu (Timișoara, România), Iňaki Ochoa de Olza (Spania) și Alexei Bolotov (Rusia). În timpul ascensiunii finale, Ochoa de Olza suferă un atac cerebral, iar Colibășanu rămâne să îl îngrijească. Se aflau la 7.400 m altitudine, adică la o înălțime la care, se știe, organismul uman nu rezistă decât câteva zile din cauza condițiilor extreme. Elicopterele de salvare nu pot ajunge acolo, densitatea aerului scade la o treime față de cea de la nivelul mării, iar temperatura coboară sub -30 grade.  În aceste condiții, vreme de trei zile și trei nopți, fără sursă de încălzire, fără apă și doar cu două ciocolate și o pungă de macaroane, Colibășanu topește apă în mâini pentru a-și ține în viață camaradul de coardă, aflat în hemipareză.

Între timp, se pune în mișcare o acțiune fără precedent în istoria Himalayei: doi dintre cei mai valoroși alpiniști din lume, Denis Urubko (originar din Kazahstan) și Ueli Steck (Elveția) ajung de urgență cu elicopterul la baza Annapurnei, și încep escaladarea printre avalanșe, punându-și astfel propriile vieți în pericol pentru a-i coborî pe cei doi.

„Pura Vida/The Ridge nu este un alt documentar despre ascensiuni printre ghețari, crevase și avalanșe în cel mai înalt lanț muntos din lume. Este o pildă despre decizii la granița fină dintre viață și moarte. Este o poveste adevărată cutremurătoare despre altfel de valori; despre prietenie și solidaritate. Pura Vida/The Ridge este un mesaj pentru fiecare dintre noi. Filmul este difuzat în România într-o perioadă în care, probabil, publicul înțelege mai mult decât oricând profunzimea acestui mesaj”, a declarat Larisa Ghițulescu, manager de proiect.

Pentru devotamentul său Horia Colibășanu a primit distincția “Spirit of Mountaineering” la Piolets d’Or Awards pentru gestul său, din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume.  Trebuie spus că în 2010, după doi ani de la acea experiență, Colibășanu a revenit pe muntele unde și-a pierdut prietenul și a reușit ascensiunea, în premieră românească, dedicând acest succes memoriei lui Iňaki Ochoa de Olza.