Proiectul ”Astăzi pentru mâine” este derulat în parteneriat de Penitenciarul Timișoara și Consulatul Onorific al Italiei în orașul de pe Bega. Scopul lui e de a oferi  competențe profesionale deținuților pentru a facilita viitorul proces de integrare socială a lor.

”Considerăm că misiunea instituției penitenciarului este nu de a-l pedepsi pe deținut ci de a-l recupera din punct de vedere uman si social cu rezultatul de a-l integra efectiv in colectiv și in realitatea teritoriului. O comunitate trebuie să fie judecată nu după felul in care tratează persoanele importante si de prestigiu ci după felul in care ajută cetățenii care se află intr-o situație dificilă dar demonstrează dorința de a se reabilita. Direcția Penitenciarului din Timișoara a fost foarte receptivă in acest sens, demonstrând o viziune pe termen lung care are ca obiectiv principal integrarea socială a deținuților” explică Niccoló Maso, Consul Onorific al Italiei și co-creatorul Proiectului.

Concret, în incinta Penitenciarului Timișoarea a fost amenajat un spațiu de call-center cu 10 posturi disponibile, unde pot lucre tot atâția deținuți, cu condișia sp fire vorbitori de limba italiană. Ei vor oferi consultanță în domeniul energiei verzi. “Dincolo de aspectele sociale deja menționate privind o categorie la risc de marginalizare, deținutul reprezintă, de asemenea, un cost pentru stat. În cazul în care acesta ia un salariu în concordanță cu cerințele pieței și o parte din retribuție este reținută de către administrația penitenciarului, de fapt deținutul devine financiar auto-suficient”, explică Alessandro Console, un tânăr antreprenor italian în România, care a deschis calea către acest proiect experimental în colaborare cu Direcția Penitenciarului din Timișoara prin implicarea directă a companiei sale, TELCO, pentru a organiza o unitate de lucru în cadrul instituției.

În acest context, TELCO nu numai că a sprijinit inițierea proiectului, dar a susținut și costurile sale, prin amenajarea locației puse la dispoziție de către administrația penitenciarului având ca obiectiv principal pregătirea deținutilor care participă la acest proiect pentru viață si muncă în urma eliberării.

Proiectul pilot a dat rezultate pozitive astfel încât comunitatea întreprinzătorilor italieni va fi receptivă în ceea ce privește selectarea și pregătirea candidaților aflați în detenție în vederea angajării lor efective în cadrul societăților implicate.