Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că românii infectați cu noul coronavirus vor fi tratați cu plasmă recoltată de la pacienții vindecați.
Ministrul a declarat că România a primit o donație extrem de importantă, şi anume: trei aparate de plasmafereză. Această plasmă se va recolta în trei centre, urmând ca ea să fie folosită la pacienții aflaţi într-o situaţie critică.
Aşdar, a primele două aparate care colectează plasmă de la donatori sunt instalate la Centrele de transfuzii din București și Iași. Vor urma Timișoara și Piatra Neamț, a spun Nelu Tătaru. Aparatele au fost donate de patronul unei firme din domeniul medical.
Tehnica este foarte veche
Medicii de pe întreg teritoriul SUA au tratat cele mai grave cazuri cu plasmă de la pacienți recuperați, potrivit Daily Mail care spune că plasma sangvină de la pacienții cu COVID-19 recuperați este bogată în anticorpi, iar sistemul lor imunitar s-a dezvoltat pentru a lupta împotriva infecției.
China a început, la rândul său, luna trecută, să folosească această metodă, veche de secole, pentru a-și trata pacienții cu COVID -19. Chiar şi Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a anunțat că plasma va fi testată în SUA pentru a trata cei mai bolnavi pacienți dintre cei peste 25 000 infectați cu coronavirus.
Nelu Tătaru: despre teoria genei est-europene și a vaccinului BCG
Nelu Tătaru a mai declarat că ventilatorul rămâne o ultimă speranță pentru bolanvii aflați în stare critică, iar România urmărește să crească numărul acestor aparate, fie din importuri, fie din donații, fie din producție proprie, pe cale să se realizeze.
Întrebat despre teoriile potrivit cărora românii ar avea o genă care îi avantajează în lupta cu coronavirusul sau că vaccinul BCG ar putea ajuta imunitatea, ministrul sănătății a spus că „ne punem speranța în orice, dar trebuie să rămânem precauți".
"Testele vor evidenția dacă într-adevăr sunt și tratamente adjuvante. În acest moment, mergem pe un tratament simptomatic, un tratament cu antivirale, cu imunomodulatoare, cu antibiotic, ne adaptăm la fiecare etapă de evoluție și la fiecare pacient în parte”, a subliniat ministrul Nelu Tătaru.
Tratamentul poate fi cea mai bună speranță pentru pacienții grav bolnavi cu COVID-19, în timp ce oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unor noi tratamente specifice și testează noi tratamente pentru a distruge virusul ucigaş răspândit pe toată planeta.