Un studiu asupra vechimii amprentelor digitale create de persoane cu grupe sanguine diferite, realizat de o echipă de criminalişti condusă de chestor Gheorghe Popa, şeful Poliţiei Române, va contribui la restrângerea cercului de suspecţi de comiterea unei infracţiuni.
El a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că acest studiu, prezentat săptămâna trecută, la Congresul Internaţional de Criminalistică de la Lyon (Franţa), a fost realizat în scopul combaterii sau susţinerii unor afirmaţii ale subiecţilor despre propriile urme create în perimetre aflate într-o arie infracţională.
Potrivit oficialului IGPR, rezultatele obţinute au relevat că este posibilă interpretarea amprentelor papilare din punct de vedere temporal şi plasarea în timp a creării acestora, precum şi atribuirea acestora unei grupe sanguine.
De asemenea, studiul a mai evidenţiat că amprentele create de persoane cu grupele sanguine B şi AB îmbătrânesc şi dispar mai rapid în timp ce cele create de persoanele cu grupele sanguine 0 şi A, mai greu.
Studiul a fost realizat pe o perioadă de doi ani fiind utilizate pentru examinări peste 800 de amprente papilare, prelevate de la persoane cu grupe sanguine diferite, elevi din grupul şcolii de poliţie Câmpina.
Sursa: Rompres
(11:39)