Premieră: prima schiță a Coloanei Infinite a lui Brâncuși, într-o expoziție
- Georgeta Petrovici
- 29 octombrie 2015, 08:49
Schița originală a Coloanei Infinite desenată de Brâncuși este expusă pentru prima data în public. Până acum foarte puțini erau cei care știau că Brâncuși a imaginat Coloana Infinită de la Târgu Jiu desenând-o cu penița, pe o fotografie de mici dimensiuni (9x6 cm).
Desenul datează din august 1937, iar pe lângă schița monumentului, celebrul artust a desenat câteva siluete de plopi. În schiță, Coloana are cu trei elemente mai puțin decât în realitate.
Fotografia pe care s-a realizat prima schiță a Coloanei Infinite desenată de Constantin Brâncuși e arătată în public pentru prima dată la Timișoara în cadrul bienalei Art Encounters, parte a exozișiei ”șiruri secvențiale” de la Muzeul de Artă al Timișoarei.
Ea a fost împrumutată organizatorilor de Sorana Georgescu-Gorjan, fiica celui căruia Brâncuși i-a făcut-o cadou.
Brâncuși a fost preocupat de locul în care urma să fie plasată coloana și a găsit că locul potrivit era un platou în partea de este a orașului Târgu-Jiu. La sfârșitul lui iulie 1937 l-a convocat pe inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan să-i arate locul. Inginerul a fotografiat locul, iar fotografia a devenit suportul primei schițe Coloanei Infinite de la Târgu-Jiu, desenată de mâna sculptorului, aceasta devenind prima imagine a coloanei situată în propriul ei cadru.