Premieră pentru Finlanda: Trimite avioane în Marea Neagră
- Iuliu Vlădescu
- 29 aprilie 2024, 15:42
Finlanda va trimite, pentru prima dată în istoria sa, avioane de luptă pentru misiunea NATO din Marea Neagră, scrie publicația spaniolă La Razon.
Premieră pentru Finlanda, după aderarea la NATO
Finlanda a anunțat vineri că va contribui la misiunea de supraveghere aeriană a NATO în Marea Neagră. Începând cu luna iunie, finlandezii vor vontribui la misiunea NATO prin desfășurarea a opt avioane de luptă F/A 18 Hornet la Constanța, în România.
După cum au confirmat Forțele Aeriene finlandeze într-un comunicat, țara scandinavă va participa în perioada iunie-august 2024 la misiunea NATO, un efort comun cu Marea Britanie.
Este pentru prima dată când forțele armate din Finlanda sunt integrate în rotația de supraveghere aeriană a NATO. Evenimentul istoric are loc la un an de la intrarea ţării în Alianța Nord -Atlantică.
Detașamentul aerian din Finlanda va căpăta experiență prin participarea la exercițiile NATO
Detașamentul finlandez va fi format din maximum opt avioane de luptă și un efectiv de 100 de militari.
Ideea exercițiului NATO este ca echipa să se rotească în timpul săptămânilor de vară, astfel încât un număr tot mai mare de soldați să aibă experiență practică de cooperare aliată într-o misiune.
„Prin participarea pentru prima dată la misiunea aeriană, facem partea noastră pentru a întări coeziunea NATO și a îmbunătăți interoperabilitatea cu aliații”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene Finlandeze, generalul Juha-Pekka Keranen.
Apărarea flancului estic al NATO, principalul obiectiv al exercițiului NATO din Marea Neagră
Misiunea de patrulare aeriană își propune să monitorizeze și să asigure integritatea spațiului aerian din flancul estic al NATO. De asemenea, patrulele aeriene ale NATO au ca obiectiv prevenirea conflictelor prin măsuri de apărare și descurajare, în contextul războiului Rusiei contra Ucrainei.
Misiunea sa este de a intercepta și identifica aeronavele care nu respectă reglementările internaționale de zbor și se apropie de spațiul aerian aliat.
(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)