Medicii au înregistrat prima persoană care suferă de o afecțiune de sănătate provocată de schimbările climatice. Este vorba despre un cetățean canadian care suferea de astm şi se confrunta cu dificultăţi de respiraţie.
Pacientul a ajuns la departamentul de urgență din Nelson, Columbia Britanică, unde a fost supus unor investigații. În urma analizelor, medicii au declarat că simptomele sale au fsot provocate de poluare și de valurile de căldură foarte ridicate.
Medicul Kyle Merritt care l-a examinat pe pacientul canadian a anunțat că va pune primul diagnostic legat de schimbările climatice.
„Încerc să procesez ceea ce văd. Dacă nu ne uităm la cauza de bază şi tratăm doar simptomele, vom continua să rămânem din ce în ce mai mult în urmă”, a declarat medicul pentru Glacier Media.
Pacientul a fost tratat în timpul celui mai fierbinte val de căldură din istoria Canadei, în luna iunie. La momentul respectiv au fost înregistrate temperaturi de 49,5 grade C, iar aproape 500 de persoane au fost ucise. A fost o vreme extremă, iar aproape toți cei care au decedat din cauza caniculei locuiau pe coasta de vest a Canadei, a declarat medic-ul legist din Columbia Britanică, Lisa Lapointe.
Căldura excesivă a provocat numeroase victime
Timp de cinci zile, fumul provenit de la incendiile de vegetație au provocat o poluare masivă a aerului, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătate.
„Suntem în departamentul de urgenţă, ne ocupăm de toată lumea, de la cei mai privilegiaţi la cei mai vulnerabili, de la leagăn la mormânt. Îi vedem pe toţi şi este greu să vezi cum sunt afectaţi oamenii, în special cei mai vulnerabili din societatea noastră. Este frustrant”, a mai spus medicul Kyle Merritt.
El și-a exprimat speranța că diagnosticul său va fi confirmat și de alți medici, care vor face aceeași legătură între starea de sănătate a pacienților și schimbările climatice.
Efectele schimbărilor climatice asupra sănătății
Efectele schimbărilor climatice asupra sănătății umane au fost documentate pe scară largă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, schimbările climatice vor ucide 250.000 de persoane pe an între 2030 şi 2050. Fenomenul va duce la decese şi îmbolnăviri din cauza vremii tot mai extreme, cum ar fi valurile de căldură şi inundaţiile.
Încălzirea globală va face ca unele ameninţări existente la adresa sănătăţii să se înrăutăţească, în timp ce altele noi vor apărea. De asemenea, perturbarea sistemelor alimentare vor avea drept consecință creșterea nivelului de răspândire a bolilor.