Din 2030, Danemarca va impozita crescătorii de animale pentru gazele cu efect de seră emise de vacile, oile și porcii lor, fiind prima țară din lume care adoptă taxa pe flatulența vacilor și porcilor. Impozitul vizează o sursă majoră de emisii de metan, unul dintre cele mai puternice gaze din punctul de vedere al contribuției la încălzirea globală.
Cost suplimentar de 2 coroane pe kg de carne tocată
Scopul noii taxe ce va fi introdusă de Danemarca este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% față de nivelurile din 1990 până în 2030, a declarat ministrul fiscalității, Jeppe Bruus.
Începând cu 2030, crescătorii de animale danezi vor fi impozitați cu 300 de coroane (43 USD) per tonă echivalent de dioxid de carbon în 2030. Taxa va crește la 750 de coroane (108 USD) până în 2035. Cu toate acestea, din cauza unei deduceri a impozitului pe venit de 60%, costul real pe tonă va începe de la 120 de coroane (17,3 USD) și va crește la 300 de coroane până în 2035.
Taxa ar putea adăuga un cost suplimentar de 2 coroane pe kilogram de carne tocată de vită în 2030, a explicat ministrul afacerilor economice, Stephanie Lose, pentru postul public de televiziune DR.
Deși dioxidul de carbon primește în mod obișnuit mai multă atenție pentru rolul său în schimbările climatice, metanul captează de aproximativ 87 de ori mai multă căldură pe o scală de timp de 20 de ani, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA.
Nivelul de metan emis din diverse surse, inclusiv gropile de gunoi, motoarele și echipamentele pe bază de petrol și gaze naturale, precum și animalele, au crescut deosebit de rapid din 2020. Zootehnia contribuie cu aproximativ 32% din emisiile de metan cauzate de om, spune Programul ONU pentru Mediu.
„Vom face un mare pas spre obiectivul de a deveni neutri din punct de vedere climatic în 2045”, a spus Bruus, adăugând că Danemarca „va fi prima țară din lume care va introduce o taxă reală pe CO2 în agricultură” și sperăm că alte țări vor urma exemplul.
Acord între guvernul de centru-dreapta și fermieri, în Danemarca
Noua Zeelandă a adoptat o lege similară care urma să intre în vigoare în 2025. Cu toate acestea, legislația a fost eliminată, după critici dure din partea fermierilor și schimbarea guvernului la alegerile din 2023. Noua Zeelandă a declarat că va exclude agricultura din schema sa de comercializare a cotelor de emisii în favoarea explorării altor modalități de reducere a metanului, conform abcnews.
În Danemarca, acordul a fost încheiat luni seara între guvernul de centru-dreapta și reprezentanții fermierilor, industriei, sindicatelor, printre alții, și a fost prezentat marți.
Măsura adoptată de Danemarca vine după luni de proteste ale fermierilor din toată Europa împotriva măsurilor și reglementărilor de atenuare a schimbărilor climatice despre care, spun ei, îi conduc la faliment.
Societatea Daneză pentru Conservarea Naturii, cea mai mare organizație de conservare a naturii și de mediu din Danemarca, a descris acordul fiscal drept „un compromis istoric”.
„Am reușit să ajungem la un compromis cu privire la o taxă pe CO2, care pune bazele pentru o industrie alimentară restructurată – tot de cealaltă parte a anului 2030”, a declarat șefa acesteia, Maria Reumert Gjerding, după discuțiile la care au participat.
O vacă tipică din Danemarca produce 6 tone metrice (6,6 tone) echivalent de CO2 pe an. Danemarca, care este un mare exportator de lactate și carne de porc, va impozita și porcii, deși vacile produc emisii mult mai mari decât porcii.
Taxa urmează să fie aprobată în Folketing, sau parlament, cu 179 de locuri, dar proiectul de lege este de așteptat să fie aprobat după un consens larg.
Potrivit Oficiului de Statistică din Danemarca, la 30 iunie 2022, în țara scandinavă existau 1.484.377 de vaci, o ușoară scădere față de anul precedent.