Spectacolul regizorului Andrei Șerban nu se împiedică în tabu-uri. Publicul a apreciat atât formele tinerilor balerini, la bustul gol, cât și ale artiștilor consacrați.
Oricât de pregătit ai fi, cea mai recentă montare a spectacolului „Văduva veselă” te va surprinde. Politică, corupţie, ipocrizie, făţărnicie, abuz de putere, sex, adulter, nimic nu lipsește din mixul imaginat de Andrei Şerban şi Daniela Dima în opereta în trei acte a lui Franz Lehár, după libretul original de Viktor Léon şi Léo Stein.
Foto: Rolul lui Danilo i-a venit ca mănușă tenorului Tiberius Simu
Tuşele groase nu sunt o noutate la Andrei Șerban, revenit după mai bine de 20 de ani cu o premieră la Opera Națională București, dar spectacolul surprinde cu o lume intens caricaturizată, menită să dea la o parte ceaţa de pe ochii celor care, râzând de personaje, nu realizează că se uită în oglindă. În patru ore, atât durează spectacolul, iubitorii muzicii lirice vor vedea scene cu tentă erotică, limbaj ireverențios, sau pe artiștii lirici la bustul gol... De plecat însă, nu a plecat nimeni din sală, deoarece show-ul stârnește curiozitatea. În pauze, publicul spunea că este încântat atât de valoarea interpreților lirici, care, în premieră, cântă, dansează și joacă teatru, cât și de abordarea nonconformistă.
Ca pagină de tabloid
Foto: Soprana Ana Maria Donose, în rolul văduvei Hanna Glavary
În coproducţia Opera Naţională Bucureşti- Opera Naţională Iaşi, artiștii lirici cântă în prosoape de saună, sopranele oftează de dor în ciorapi de plasă, coregrafii au inventat dansuri cu bătaie pe fese, iar balerinii, tineri și arătoși, dansează aproape goi. Până acum, la astfel de scene, respectabila Operă bucureșteană nu a mai fost martoră. Pe fondul unei lumi ahtiată după can-can-uri, „Văduva veselă” este reproducerea fidelă a unei pagini de tabloid. Prin scrierile lui Radu Paraschivescu și ale lui Andrei Pleșu, Șerban a inserat în libretul scris în urmă cu mai mult de un secol inflaţia de doctorate, plagiatul, cărțile pușcăriașilor, dar și discursul naționalist.
După patru reprezentații în București, spectacolul pleacă la Iași, unde va rămâne în repertoriu. „Văduva veselă” se anunţă și mai actuală în capitala Moldovei, unde ex-primarul ieşean Gheorghe Nechita se va regăsi în trăsăturile Ambasadorului Zetta. Încă nu s-a uitat cum Nechita folosea funcţionari ai Primăriei pentru a-şi spiona amanta, moment transpus aproape fidel cu nevasta din „Văduva veselă”.