Premieră istorică: România își mărește teritoriul! Cum e posibil așa ceva fără război

Litoralul românesc va avea încă 230 de hectare de plajă, pe o porțiune extinsă de până la 30 de kilometri. Extinderea suprafeței plajelor se va face cu peste 800 de milioane de euro, bani obținuți prin finanțare europeană.

Pe litoralul românesc se desfășoară încă din luna octombrie lucrări pentru extinderea plajelor, cu nisip adus din largul Mării Negre.

“Am identificat două zone cu nisip fin. Plajele vor avea după amenajare un procent de cel mult 5% scoici. Mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și aruncate pe plajele existente, lățimea acestora urmând să crească anul viitor cu încă 60-100 de metri. Iar acesta este doar începutul acestei faze din proiectul ABADL-ului. După autostrăzi, acest proiect gândit și pus în aplicare de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral este cel mai de anvergură pe care îl are România la acest moment. Chiar avem o șansă istorică să mărim suprafața terestră a țării noastre cu 225,5 hectare, odată cu începerea lucrărilor de lărgire a plajelor, aproape tot litoralul românesc al Mării Negre beneficiind de plaje extinse și consolidare costieră”, a declarat Bogdan Bola, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Unde vor începe primele lucrări?

Primele lucrări vor fi demarate în zona Mamaia și Năvodari, iar faza a doua a lucrărilor de extindere a plajelor cuprinde sectoare aflate între Periboina și 2 Mai.

Din largul mării se vor aduce peste 25 de milioane de metri cubi de nisip, iar la final, litoralul românesc va avea peste 230 de hectare în plus de plajă. “Din toamna aceasta, începem să nisipăm pe zona Mamaia – Năvodari. În a doua jumătate a lunii octombrie vom începe să ne organizăm și pentru zona Eforie”, a declarat Bogdan Bola. În prezent, din cauza eroziunii, litoralul românesc pierde anual până la un metru din suprafața sa totală.

În Eforie și Agigea lucrările vor începe în primăvară, iar faza a doua de extindere a plajelor este programată să se încheie în 2023. Până atunci, plajele vor avea cel mai probabil de suferit în sezonul estival, în urma lucrărilor care vor ocupa litoralul.

Foto: wordpress.com