Premieră! Istoria din adâncurile Mării Negre poate fi explorată gratuit, de turiști

Premieră! Istoria din adâncurile Mării Negre poate fi explorată gratuit, de turiști

Vestigiile scufundate ale portului antic al cetății Tomis pot fi vizitate, începând de luni, 15 iunie, de către iubitorii de istorie, fiind vorba de un eveniment în premieră absolută în România.

Scufundările se fac în zona Cazinoului din Constanta, sunt gratuite, iar primii amatori de senzaţii tari au ajuns chiar astăzi pentru a se scufunda. Este vorba de un proiect în valoare de 77.800 de lei finanțat către Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul căruia 200 de persoane, echipate în costume de scufundare și însoțite de ghizi / scafandri instructor vor coborî în adâncul mării.

   

Zona de scufundări se întinde până la 800 de metri în largul mării. Vizibilitatea este de 5 metri, iar turiștii nu au voie să se apropie la mai puțin de un metru de vestigiile observate în apă. Tururile subacvatice se desfășoară sub coordonarea și supravegherea instructorilor de scufundare, brevetați în specificul arheologiei submarine și instruiți în legislația de patrimoniu național.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plecarea in tururile ghidate se va face la intervale de câte 10 minute, pentru preîntâmpinarea aglomerației la obiective. Anterior, vizitatorii primesc informații privind istoricul obiectivelor pe care le vor vedea sub apă, dar li se prezintă și date generale despre istoria și obiectivele de patrimoniu ale orașului antic Tomis din partea unui specialist în domeniu. La întoarcere primesc informații privind importanța și necesitatea protejării și conservării patrimoniului.

”Programul scufundărilor gratuite a început astăzi, 15 iunie, și continuă până la 27 iulie, în fiecare zi de luni. Vom avea câte 30 de scufundări pe zi. O ședință de imersiune durează o jumătate de oră. Este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva în România. Nu s-au mai organizat vizite la vestigii scufundate”, a declarat Sebastian Pătrunjei, responsabilul proiectului Urbe Submersi.